"Meningslöst att spekulera "

Mikael Lekfalk är sparkad och reglerna ska skärpas. Nu vill Luleås kommunalråd Niklas Nordström (S) vända blad och gå vidare.

Kommunalrådet Niklas Nordström anser att kommunen gjort vad den kan för att reda ut turerna kring Mikael Lekfalks mentorstöd.

Kommunalrådet Niklas Nordström anser att kommunen gjort vad den kan för att reda ut turerna kring Mikael Lekfalks mentorstöd.

Foto: Linda Kask

Luleå kommun2019-10-07 18:40

– Det som hänt har hänt. Inget system är 100 procent och vi är alla människor. Vi tar lärdom och hittar stöd för att det inte ska hända igen, säger han.

Det var Nordström, personalchefen Birgitta Nilsson och kanslichefen Gunilla Lundin som hanterade krisen som bröt ut när kommundirektörens avtal om mentorstöd med Resultatfabriken Consulting avslöjades.

– Vi säkerställde vad som hänt och kunde konstatera att det varit avsteg från regelverket som kraftigt påverkade tilliten till hela organisationen, säger Nordström.

På måndagen fick Nordström frågor från oppositionen om sin egen roll. Han har gjort klart att han inte haft någon kännedom om avtalet.

– En del har varit väldigt sugna på att göra politik av det här men jag tycker man ska vara försiktiga i att spekulera. Ibland är saker precis så enkla som de är.

Men du och Lekfalk har haft rummen intill varandra och du har haft tillgång till hans kalender. Har du verkligen inte haft någon kännedom?

– Jag vet inte vad som stod i Mikaels kalender. Arbetsordningen vi haft är att vi varje tisdag morgon haft ett avstämningsmöte i ledningen där vi berättat vilka ärenden som är aktuella och vilka frågor som ska hanteras.

Och där har några mentorträffar aldrig nämnts?

–  Nej.

Lekfalk har träffat konsulten i Stockholm men företaget, som håller till i Ljungskile, har inte skickat in några resekostnader. Lekfalk har inte heller dokumenterat träffarna på något annat sätt än anteckningar. Är ni säkra på vad som hänt?

– Det är meningslöst att spekulera i olika saker. Det är omöjligt att springa ikapp så lång tid som avtalet gällt. Vi får se vad som händer framledes. Dyker det upp fler situationer får vi hantera det då.

Har du någon som helst koppling till konsulten?

–  Nej.

Är det rimligt att Lekfalk får 1,4 miljoner i avgångsvederlag?

– Vi ska hedra det avtal vi ingått. Eftersom vi har rätt att åberopa tillit- och förtroendefrågor och kan handla så snabbt och brutalt som i det här fallet är det rimligt att det finns ett trygghetssystem.

Tror du att ni i den politiska ledningen tagit skada av affären?

– Det är jättesvårt att bedöma. Efter omständigheterna har vi hanterat det så bra som vi kan.

Vad anser du om att kommunen tar in konsulter?

– Det är inte fel. I rätt syfte i och i rätt sammanhang så ska vi absolut ta in expertis utifrån. Det kommer ingå i Anna Lindh Wikblads mandat, säger Nordström.

Birgitta Nilsson, Gunilla Lundin och Niklas Nordström gjorde kommunens utredning samtidigt som Mikael Lekfalk tog ett steg tillbaka. Det berättade trion på en presskonferens igår.
Birgitta Nilsson, Gunilla Lundin och Niklas Nordström gjorde kommunens utredning samtidigt som Mikael Lekfalk tog ett steg tillbaka. Det berättade trion på en presskonferens igår.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!