Mässan i Göteborg blir dubbelt så dyr

Luleå kommun satsade 300 000 på representation när tävlingen Sveriges kvalitetskommun skulle avgöras. Sedan lämnade man återbud – men notan blir ändå dubbelt så dyr.

Anna Lindh Wikblad, tillförordnad kommundirektör.

Anna Lindh Wikblad, tillförordnad kommundirektör.

Foto: Pär Bäckström/frilans

Luleå kommun2019-10-29 19:32

Trots beskedet förra veckan att kommunen drar sig ur nomineringen blir totalkostnaden på Svenska kvalitetsmässan i  Göteborg i mitten av november ungefär 600 000 kronor.

Det som tillkommit är bokningar för 17 tjänstepersoner från olika förvaltningar, kostnader för konferensavgifter samt bokade flygresor och hotellrum som kommunen inte kan få tillbaka.

Tillförordnade kommundirektör Anna Lindh Wikblad kan inte säga när bokningarna gjordes.

– Jag vet inte exakt när. Men vi behövde förbereda för nomineringen ganska tidigt.

Det var dock ingenting som kommunicerades ut i början av september, då kommunstyrelsen beslutade att satsa 300 000 på att Luleå skulle ha en monter på plats och att den skulle bemannas av sex personer.

Kommunalrådet Lenita Ericson (S) anser dock inte att det handlar om någon mörkning.

– Personerna är inte helt kopplade till tävlingen. Kompetensutveckling är en naturlig del för våra medarbetare. En stor del av mässan handlar om utbyta erfarenheter i kvalitetsarbete och tjänster. Men det är klart att det även varit en fördel om vi varit fler som hjälpt till att rigga kring tävlingen, säger Ericson.

Montern är redan gjord och kan bli aktuell att återanvändas på hemmaplan.

– Vi har mycket positivt att berätta om Luleå och det känns bra att vi ändå är på plats. Eftersom vi dragit oss ur riskerar vi inte några kostnader på hemmaplan om vi vunnit tävlingen, säger Lindh Wikblad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!