Fjällräven, den lilla krabaten som på grund av sin vita päls och på senare år i konkurrens med den större rödräven, har varit hotad i åratal. Men nu berättar Per-Anders Jonsson på länsstyrelsen om ett lyckat projekt som lett till betydligt fler föryngringar.
I Arjeplogsfjällen var det inte länge sedan antalet valpkullar var bara sju en säsong. Motsvarande siffror nu är 17.
Länsstyrelsen har i tre år drivit projektet Felles Fjellrev Nord i samarbete med Stockholms universitet och aktörer i Finland och Norge. Projektet har blivit så framgångsrikt att det får en efterföljare. Syftet är att fortsatt underlätta för fjällräven. Det nya projektetet heter, föga förvånande, Felles fjellrev Nord II och finansieras med medel från Interreg Nord.
Bland det nya i detta projekt är att man ska följa fjällrävar som förses med gps-sändare. Sedan tidigare har man provat gps på fjällrävar och resultaten har varit förbluffande bra. Forskare har kunnat se hur fjällrävarna rör sig och vilken miljö de rör sig i.
Just detta är värdefullt eftersom det finns förhoppningar om att det ska gå att flytta några av fjällrävarna från de södra fjällen till de norra. Stammen i Kirunafjällen är inte alls så stor som i Arjeplogsfjällen och behöver förstärkning. I de norra fjällen skulle rävarna kunna få kontakt med fjällrävar i Finland och i förlängningen också på Kolahalvön och i Sibirien. Det behövs nya friska gener hos de svenska fjällrävarna.