Luleåskola kan få engelskspråkig undervisning

Luleå vill starta engelskspråkig undervisning på Björkskataskolans högstadium.

Björkskataskolans högstadium kan få engelskspråkig undervisning redan till hösten. Till vänster Maarit Enbuske, skolchef i Luleå.

Björkskataskolans högstadium kan få engelskspråkig undervisning redan till hösten. Till vänster Maarit Enbuske, skolchef i Luleå.

Foto: Montage

Luleå kommun2019-11-07 15:25

Förslaget ska upp i barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott nästa vecka. Om det beslutas får Björkskatans högstadium ett extra spår redan till hösten 2020.

– Allt som finns i dag kommer att finnas kvar. Max hälften av undervisningen i det nya spåret får bedrivas på engelska. Vi börjar med årskurs 7–9 för att se hur stort intresset är, säger Maarit Enbuske, skolchef.

Förutom ett politiskt beslut krävs också tillstånd från Skolinspektionen.

Enbuske berättar att arbetet pågått ett halvår drygt och att planen med att starta en internationell skola med engelskspråkig undervisning finns dokumenterad i Vision Luleå 2050.

– Det har funnits ett intresse bland annat från universitetet. Det är en utvecklingssatsning och jag tror det kommer att öka kommunens attraktivitet.

Privatskolan Internationella engelska skolan är på väg att etablera sig i Luleå. Försöker ni förekomma dem?

– De har haft tillstånd en längre tid. De har tillstånd för F–9 men jag har inte hört om de är på väg att starta nu, säger Enbuske.

Vidare ska barn- och utbildningsnämndens budget för 2020 klubbas. Sparkravet har minskat med tio miljoner. Fem miljoner i minskat vinstkrav som täcker kulturskolan, fem miljoner tas från kommunstaben för att täcka besparingar som inte kunde genomföras i Sörbyarna.

Förvaltningen har bland annat hittat en besparing på sju miljoner i förskolan. Pengar som vikts för löner i budgeten men som inte längre förbrukas eftersom antalet barnskötare ökat i förhållande till antalet förskollärare.

Maarit Enbuske, skolchef i Luleå.
Maarit Enbuske, skolchef i Luleå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!