En av de som arbetar med att få svenskarna till röstbåset, framförallt förstagångsväljarna, är Jonas Nuldén som arbetar som EU-informatör på Europa Direkt Norrbotten.
I Luleå kommun är 61 897 personer röstberättigade till EU-valet 2024, per 18 oktober 2023.
– Du ska rösta av exakt samma anledning som du röstar i andra val. Luleå är lika mycket EU som Paris, Stockholm eller Berlin, säger han.
Han har jobbat i 20 år med att få upp intresset för att rösta i valet.
– Man har gjort fel tidigare när man pratar om EU och börjar rita upp organisationsstrukturer och prata om EU-kommissionen, men om du i stället kastar upp bollar kring krig, miljö och kriminalitet får du ett intresse. Det är viktiga frågor för oss alla.
Fram tills nu har han hållit nästan 1 000 föreläsningar på gymnasium i länet och säger att han börjat hitta en modell som funkar för att intressera unga.
– Ibland får jag frågan om unga är EU-intresserade men den frågan tycker jag är knepig. Unga är intresserade av omvärlden och sin framtid. De är som vilken målgrupp som helst, alla är inte intresserade av samma sak.
Enligt Novus är de viktigaste politiska frågorna invandringen, klimatet, energipolitiken, försvaret samt lag och ordning.
– Brottsbekämpning och försvarsfrågor är nya frågor som inte diskuterades innan men som är viktiga nu, säger Jonas Nuldén.
Något som Johan Sehlberg, 18 år, håller med om. Han får rösta för första gången men säger att han inte vet om han kommer göra det.
– Brottsbekämpning rör oss alla så det känns viktigt för mig. Gängvåldet påverkar alla oavsett om du bor i utsatta områden eller inte, säger han.
Nadia Barati, 18 år, säger att hon kommer att rösta men hon vet inte på vad ännu. Hon säger att hon kommer att diskutera med vänner och läsa på internet för att skaffa sig mer kunskap om vad de olika partierna vill.
– Därefter gör jag en bedömning. Migration, kriget i Ukraina är sånt jag tycker är viktigt, säger hon.
Jonas Nuldén säger att kunskaperna om EU är låga på flera plan, även inom media och politik.
– Alla behöver inte vara experter. Men efter 30 år av medlemskap så skulle jag gärna se en annan nivå och en annan närvaro i samhället när det kommer till EU.
– Alla val, kommun, region, riksdag, EU, är viktiga för de bestämmer olika saker.
Uma Naess, 19 år, säger:
– Jag är inte så påläst men får fråga mina föräldrar. Jag vill ha kvar snuset, det är väl det.