Luleås skolor kan få större självstyre

Socialdemokraterna förlorade omröstningen. Nu talar mycket för att Luleås skolor får möjlighet till intraprenaddrift.

Luleås skolor kan få möjlighet till intraprenaddrift, ett slags självstyre. Mycket talar för att motionen kan gå igenom, vilket vore ett nederlag för Socialdemokraterna.

Luleås skolor kan få möjlighet till intraprenaddrift, ett slags självstyre. Mycket talar för att motionen kan gå igenom, vilket vore ett nederlag för Socialdemokraterna.

Foto: JESSICA GOW / TT

Luleå kommun2020-01-15 18:30

Det handlar om en motion från Moderaterna om att Luleås skola ska utreda intraprenad som driftsform, en modell av självstyre där rektorer och lärare själva kan påverka sin ekonomi, inre organisation och verksamhet inom ramen för kommunens budget och skolplanen.

Luleå har tidigare testat intraprenad på Stadsöskolan.

– Vi tycker att det var på otydliga grunder som Socialdemokraterna beslutade att inte gå vidare. Vi tror att det här kan ha en positiv effekt, såväl när det gäller kreativitet i lärande som att använda resurser på bästa sätt, säger Sana Suljanovic (M).

Motionen bifölls på onsdagen i barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott. M, C och L biföll. Då hjälpte det inte att S ville avslå.

– Vi anser att skolan ska vara i kommunal regi med den styrning vi har. Annars finns det risk att man skapar en "vi mot dem-känsla". I det ekonomiska läget som kommunen är i behöver vi en gemensam syn och att alla solidariskt hjälps åt att klara utmaningarna. Vi tror också att det kan bli problem med lagen om offentlig upphandling när skolorna själva ska upphandla exempelvis tjänster, säger Emma Engelmark (S), ordförande.

Motionen ser ut att få bifall även när hela nämnden ska besluta. Den stöds även av KD, MP och SD. Även Sjukvårdspartiet är positivt.

– Vi har inte pratat klart ännu men det är större chans att vi säger ja än nej, säger William Torikka, nämndsledamot.

Vänsterpartiet har inte tagit ställning ännu.

– Vi har inte haft något att erinra mot intraprenad tidigare. Fördelen är att man styr mer lokalt. En nackdel kan vara att jobbiga beslut hamnar på lägre nivå. Vi får se vad gruppmötet vill, säger Bertil Bartholdsson (V), gruppledare.

Oavsett V:s beslut finns åtta röster för bifall, vilket är majoritet i nämnden. Sedan ska motionen upp i kommunfullmäktige. Där tillkommer Rättvisepartiet (RS) och Landsbygdspartiet (LPO).

RS har inte heller satt ned foten i frågan.

– Vi säger nej till privatiseringar men när det gäller att ge skolorna ytterligare befogenheter är vi mer positiva. Jag kan inte svara i dagsläget, säger Jonas Brännberg, ledamot i fullmäktige.

LPO är för intraprenad. Motionen kan endast falla om S får med sig både V och RS i fullmäktige.

Äventyrar ett nederlag den samverkan ni har om budgeten med Moderaterna?

– Nej, så ser jag det inte. Den överenskommelsen ligger fast. Men vi hoppas att motionen inte går igenom, säger Emma Engelmark. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!