Joanna Lundin är en legitimerad lärare som själv blev förälder till ett barn med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF). Där startade hennes engagemang, som bland annat lett till att hon skrivit boken "En skola som fungerar – för alla" och startat företaget Skolkraft, där hon föreläser och coachar inom NPF, anpassningar och skolutveckling.
Hon har engagerats som föreläsare, framför allt på Kråkbergsskolan men också i Gammelstad, i två av de projekt som skolan i Luleå genomfört med fokus på tillgängliga lärmiljöer.
– Luleå har gjort mycket rätt. Framför allt att man jobbat långsiktigt med en tydlig plan i stället för att försöka hitta snabba lösningar, som många ofta lockas att göra, säger Johanna Lundin.
Hon har genomfört utbildning inom bland annat värdegrund, elevsyn och fysiska miljöer.
– Jag har bidragit med energi och kunskap, men jobbet har personalen gjort. De har varit öppna, modiga och ställt frågor till sig själva, och hela tiden haft elevens behov i fokus. Det finns många "läktarexperter" i de här frågorna men att vara lärare är ett komplext uppdrag.
– Tittar man på barnens behov av olika slags stöttning så ska man tänka "vad kan vi göra av det till alla?". Förändra sitt sätt att jobba så att man når fler elever.
Joanna Lundin är medveten om att Luleås skola, liksom många andra kommuners, är föremål för besparingar.
– Ofta drabbas de här eleverna när skolan sparar. Bedriver man skolutveckling bör man också vara beredd på att det måste få kosta, säger hon.
Den förre Luleåpolitikern Thomas Söderlund (C) har varit en skarp kritiker till Luleås utveckling mot större skolor och de öppna lösningar som bland annat finns på den nybyggda Tallkronanskolan. Sämre tillgång till hemklassrum och fasta platser, och en miljö med fler ljud- och sinnesintryck missgynnar barn med NPF, anser Söderlund.
Joanna Lundin ger Söderlund till stor del rätt i kritiken.
– Det är väldigt inne i svensk skola med de här lösningarna. Med tanke på hur vår hjärna fungerar är det inte en bra miljö. Man kan bara titta på kontorslandskap, där det finns forskning som visar på nedsatt fokus och koncentration. Om man ska klara av att stötta barn med särskilda behov i de här skolorna måste även pedagogiken anpassas. Problemet är att man oftast glömmer detta och då drabbas de här barnen hårdast.