Luleåbon erbjuder äldre gratis terapi

"De vill inte dö ensamma, därför hjälper det jättemycket att ringa", säger terapeuten Meleknur Alevcan som börjat ge gratis KBT-terapi till äldre.

"Det uppskattas – och det ger mig glädje. Jag mår bra av att göra det här", säger Meleknur Alevcan som ger gratis KBT-terapi till äldre.

"Det uppskattas – och det ger mig glädje. Jag mår bra av att göra det här", säger Meleknur Alevcan som ger gratis KBT-terapi till äldre.

Foto: Josefina Kangasharju

Luleå kommun2020-04-26 12:00

Rekommendationerna om att personer över 70 år bör hålla sig hemma i så stor utsträckning som möjligt, liksom besöksförbud på äldreboenden, ligger än så länge fast. Just nu är det därför många äldre som isoleras i sina bostäder. 

Det har fått Luleåbon och KBT-terapeuten Meleknur Alevcan att vilja hjälpa till. Hon skrev ett inlägg på sin Facebooksida där hon berättade att hon framöver kommer att erbjuda gratis KBT-terapi till äldre som behöver. 

– Jag kan i alla fall göra någonting. Vi alla måste hjälpas åt eftersom det är en ovanlig situation, en kris.

 

Inlägget fick stort genomslag och det var många som hörde av sig direkt. Meleknur Alevcan jobbar till vardags halvtid som kurator på en folkhögskola och resten av tiden i det egna företaget. Och där lägger hon just nu ned runt fyra timmar ideellt per dag på att hjälpa äldre – de flesta på äldreboenden. 

För många är det isoleringen och ovissheten om framtiden som är svår att hantera.

– De är jätteoroliga. Jag hjälper dem hantera ångest och ensamhet, jag försöker ge tips och visa att någon bryr sig. De känner sig extremt ensamma. 

 

Men det är inte bara äldre som har hört av sig. Den senaste tiden har även vårdpersonal från intensivvården och andra avdelningar hört av sig till Meleknur Alevcan för stöd. 

– De påverkas jättemycket, kan inte sova och har det väldigt svårt. Att man jobbar på sjukhuset gör att man lätt kan bli påverkad, säger hon. 

 

Att många äldre i länet mår dåligt av den rådande situationen är en bild som delas av PRO Norrbotten. 

– De känner sig väldigt isolerade och funderar hur länge ska det här ska pågå – man hör på dem att de mår inte bra. Just isoleringen är ju jättejobbig. Det kanske är det som är det mest allvarliga, att folk sitter hemma och vet inte ens när det ska ta slut, säger styrelseordförande Sten Fors.

Han tror att många äldre skulle drabbas hårt om karantänen håller i sig ända till december - som just nu är sluttiden som Folkhälsomyndigheten uppger.

– Att använda ordet katastrof är kanske onödigt, men många skulle säkert få psykiska besvär av att sitta isolerad så länge. Är man ensam och sitter i en lägenhet blir det jättejobbigt – vad det får för konsekvenser är svårt att veta, men självmord har ökat bland äldre som är isolerade, det är konstaterat, säger han. 

Terapeutens tips mot oron

• Acceptans
 "Acceptera att det är en kris. Vi kan inte kontrollera situationen, därför ska man acceptera att jag inte kan göra mycket – men jag kan göra mitt bästa för min skull."

• Sömn
"Man ska ha en bra rutin och struktur. Man strukturerar sin dag så att man har en plan. Man bör verkligen ha en bra sömnkvalité."

• Sociala kontakter  
"Det finns internetmöjligheter. Man ska ha distans, men det betyder inte helisolering. Det går ändå att prata med sina vänner och familj."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!