Luleå tingsrätt blir försökskaniner

Från och med årsskiftet kommer brott att snabbutredas. Från brott till dom ska det i framtiden kunna ta cirka två veckor.

Från och med årsskiftet kommer Luleå tingsrätt att vara med i en försöksverksamhet för snabbförfarande i brottmål.

Från och med årsskiftet kommer Luleå tingsrätt att vara med i en försöksverksamhet för snabbförfarande i brottmål.

Foto: David Carr

Luleå kommun2020-03-14 19:00

Utredningen har pågått sedan januari 2018. Nu står det klart att Luleå får försöksverksamhet för snabbförfarande i brottmål.

Det var vid onsdagens regeringssammanträde som det beslutades att Luleå kommer att bli en av flera försöksverksamheter för ett snabbförfarande i brottmål från januari 2021 fram till 2022 års utgång.

– Jag är mycket positiv till det här, säger Erik Graeske, lagman vid Luleå tingsrätt.

Snabbförfarandet bygger på en metod för polisen att genomföra omedelbara utredningsåtgärder i samband med ett ingripande. Misstänkta ska redan på brottsplatsen kunna få information om när en eventuell huvudförhandling kan komma att hållas i domstol.

Från att brottet har begåtts är tanken att personen kallas till tingsrätten inom två veckor, ambitionen är ännu snabbare. Det här betyder också att tingsrätterna, i den här typen av mål, slipper delgivningsadministrationen. Nu sköts den biten av polisen direkt på brottsplatsen.

De vanligast förekommande misstankarna som hanterats i försöksverksamheten är narkotikabrott, både bruk och innehav, ringa stöld och stöld från butik, olovlig körning och rattfylleri, brott mot knivlagen och andra brott enligt trafikbrottslagen och trafikförordningen.

– Så kallade "vardagsbrott". Det är brott som möjligtvis kan skötas av en domare och en notarie. Andra typer av brott, som till exempel grovt rattfylleri, då måste vi kalla in nämndemän men jag ser unga problem i det, säger Graeske.

Effektiviseringen ska göra att det blir ett betydligt snabbare och mindre krångligt förfarande. Tidigare har det varit inte mindre än sju olika åtgärder från ett brott begås till ärendet hamnar i domstol. Den nya formen består av fyra moment:

Polisen griper misstänkt. Polispatrullen håller förhör på plats och kontakt tas med förundersökningsledare. Den gripne delges misstanke om brott på plats och får även veta när rättegången ska äga rum. Huvudförhandling startar i tingsrätt och dom avkunnas. Det här nya förfarandet ska ta två till sex veckor. Tidigare tog det mellan 22 och 26 veckor.

Lagmannen Erik Graeske säger att den stora vinsten för tingsrättens räkning är att det just i den här typen av ärende är polisen som sköter delgivningen.

Tingsrätten kommer inte att behöva rekrytera ytterligare en rådman för att få igång den här försöksverksamheten.

– Vi har ju årliga budgetdiskussioner så jag är inte orolig för ekonomin, säger lagmannen.

Karta: Luleå Tingsrätt
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!