Luleå kommun svarar på kritiken

Luleå kommun svarar på kritiken om långa väntetider vid larm via trygghetslarmet.

Kristin Holmström, verksamhetschef inom Socialförvaltningen i Luleå svarar på kritiken om långa väntetider.

Kristin Holmström, verksamhetschef inom Socialförvaltningen i Luleå svarar på kritiken om långa väntetider.

Foto: Mattias Larsson.

Luleå kommun2021-10-14 06:00

Trygghetslarmet går till SOS Alarm som bedömer prioriteringen på larmet, om det är ett brådskande larm eller inte. Har någon fallit prioriteras det högre än toalettbesök.

– Det är vår larmoperatör som gör bedömningen och de är väldigt duktiga på det. Vi känner oss väldigt trygga med dem, säger Kristin Holmström, verksamhetschef vid Luleå kommun.

Är det acceptabelt att man ska behöva vänta så länge att man skiter på sig?

– Toabesök blir ju nedprioriterat av brådskande larm, som fall, tysta larm eller när någon blivit akut sjuk och larmat. Larmgruppen arbetar över stora geografiska avstånd och ibland tar det 40 minuter att åka till en brukare i ena delen av området. Dessa brukare har även ofta nattpatrull och flera planerade besök per natt. , säger Kristin Holmström, verksamhetschef vid Luleå kommun.

Günther Kluwetasch är också kritisk till att det dröjer så länge att få hjälp när han larmar i god tid före han känner att han kommer att få ett krampanfall.

– Ibland kan en akut sjuk brukare kanske inte nå telefonen och ringa 112, utan larmar istället på larmknappen. Då ska SOS göra bedömningen att här behövs en ambulans med eventuella läkemedel och sedan skicka en direkt. Vi har en bra larmkedja där en larmande brukare direkt kan bli uppkopplad till 112. Men det är ju högst oklart om även en ambulans skulle hinna fram till ett krampanfall, säger Kristin Holmström.

Tycker du ni har tillräcklig bemanning inom trygghetslarm och nattpatrull?

– Ja, det tycker jag att vi har, säger Kristin Holmström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!