– Det vore synd om vi missade chansen. Därför gör vi allt för att genomföra konferensen med en snävare budget, säger Luleås skolchef Maarit Enbuske.
Hon fortsätter:
– Det är en viktig konferens och det är en chans till en kostnadseffektiv utbildning av våra lärare eftersom den sker på hemmaplan och i samband med ordinarie utbildningsdagar.
Konferensen Framtidens lärande arrangeras varje år av Stiftelsen Yngve Lindbergs minne. Den planeras att hållas på höstlovet 2020 och väntas locka ungefär 450 deltagare från olika verksamheter inom skolan.
Barn- och utbildningsförvaltningen hade ansökt om 180 000 kronor, pengar som till stor del går till ett kvällsevent med middag och prisutdelning. Vid samma konferens i fjol tilldelades Luleå utmärkelsen Guldtrappan 2019, ett pris som kommunen fick för sitt arbete inom digitalisering i skolan. Samtidigt tillfrågades kommunen om att arrangera årets konferens.
Avdelningen demokrati och samhälle anser bland annat att konferensen skulle stärka Luleå som konferens- och besöksstad, och föreslår att 90 000 kronor ska vikas för arrangemanget.
Förslaget följer kommunens riktlinjer, där bidraget styrs efter konferensens storlek, men täcker bara halva beloppet.
Det blev också kommunstyrelsen beslut.
– Det här är vad vi kan ge utifrån våra riktlinjer och de pengar vi har för värdskapsbidrag. Men jag tycker att konferensen verkar jättebra och hoppas att den kan hållas ändå. Jag är glad att skolan i Luleå håller sig väl framme i sammanhang kring digitalisering, säger kommunalrådet Lenita Ericson (S).
Endast Moderaterna reserverade sig.
– Vi anser att konferensen har ett gott syfte och att hela bidraget borde beviljas, säger Sana Suljanovic (M).
Något motsägelsefullt, eftersom Moderaterna nästan konsekvent säger nej till konferensbidrag. Nyligen var M med och röstade ned ett värdskapsbidrag på 105 000 till en konferens som Sveriges offentliga inköpare ska hålla.
– Vi brukar vara restriktiva men nu gjorde vi en annan prioritering. Det vore en bra belöning. Skolpersonalen har jobbat bra med gott resultat, säger Suljanovic.
Maarit Enbuske vill inte rikta kritik mot beslutet.
– Jag har förståelse för att politiken måste hålla sig till sina riktlinjer. Frångår man dem en gång kan det bli problem nästa gång, säger hon.