Luleå är ett logiskt center för omställning

Pengar ska satsas där Sverige kan bli ledande i världen, som Hybrit i Luleå. Inte på premier till de som köper en elcykel tillverkad i Kina.

"Vi kommer att uppleva en del av det som händer nu som våldsamma uppoffringar men också en del som potential för en bättre livskvalitet. Det kommer vi att vilja fortsätta med" säger Mattias Goldmann.

"Vi kommer att uppleva en del av det som händer nu som våldsamma uppoffringar men också en del som potential för en bättre livskvalitet. Det kommer vi att vilja fortsätta med" säger Mattias Goldmann.

Foto: Anna Isaksson

Luleå kommun2020-03-18 11:30

Det anser Mattias Goldmann, känd klimatdebattör och sedan i höstas hållbarhetschef på Sweco. Han är inbjuden av Naturskyddsföreningen i Luleå, Luleå kommun och Green drinks för att föreläsa om klimatet.

Politiker har fattat drastiska beslut på grund av coronaviruset, varför har vi inte sett samma handlingkraft när det gäller klimatfrågan?

– En viktig anledning är att vi som pratat mycket om klimatfrågan har inte gjort att den känns nära. Symbolen har varit en isbjörn, vi har pratat om sjunkande söderhavsöar och vi har pratat om tvågradersmålet. Allt det här känns väldigt fjärran för en politiker som inte har isbjörnar som väljare. Vi hade behövt prata om något annat. Det är ett kommunikativt misslyckande från personer som mig, säger Mattias Goldmann.

Hur påverkar coronakrisen klimatfrågan?

– I det korta perspektivet är det helt fel sätt att minska vår klimatpåverkan, men likväl minskar den för att vi flyger mindre och för att mycket av konsumtionsvaror produceras och transporteras mindre. Det är inte alls så vi vill lösa klimatfrågan. 

– Vi kommer att uppleva en del av det som händer nu som våldsamma uppoffringar men också en del som potential för en bättre livskvalitet. Det kommer vi att vilja fortsätta med.

Vilka klimatåtgärder borde politikerna vidta?

– Vi måste definiera vad det innebär att vara ledande i klimatomställningen. Inte minst i Luleå kan fossilfritt stål verkligen göra Sverige till världsledande inom morgondagens ståltillverkning. Jag ser inte alls samma potential för Sverige att vara ledande på till exempel elcyklar, som vi ändå har gett stora premier till. 

– Bidrar det till att vi blir ledande i omställningen och därmed skapar gröna jobb och mera pengar till våra framtida pensioner? Gör då det och satsa hårt. Men gör det inte det, utan bara betyder ökad import av kinesiska elcyklar, då är det inte lika viktigt i klimatpolitiken, säger Mattias Goldmann.

Han är kritisk mot delar av klimatrörelsen, som tenderar att bli en liten klubb för inbördes beundran.

– Politikerna behöver förstå var ska man ta täten i Sverige. Jag tror vi ska ha några centra för omställningen, Luleå med sin tunga industri med kopplingen till gruvan och universitetet är ett sånt logiskt center. Det blir inte ledarskap om man smetar ut pengarna precis lika över Sveriges alla 290 kommuner. Man ska nog våga satsa på att låta några går före.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!