– Vi har ju signalerat sedan början av året att vi tänker avsluta samarbetet och förra veckan sade vi upp avtalet, säger Birgitta Bergvall Kåreborn, rektor vid LTU.
Universitetet har utvärderat verksamheten och kommit fram till att det är resultatlöst.
– Vi har inget samarbete med Konfuciusinstitutet och inte heller något samarbete med det lärosäte, Xián universitetet för arkitektur och teknologi, som vi skrivit samarbetsavtal med. Då finns det heller ingen anledning att vara kvar i det.
Har ert beslut något med kritiken att göra?
– Nej, det handlar om att vi inte haft något utbyte och att vi tycker att avtalet är på en mellanstatlig nivå. Då bör det vara från land till land. Om vi ska skriva ett avtal så ska det vara med ett annat lärosäte.
Avtalet skrevs 2012 och förlängdes till 2022 efter ett beslut i februari 2018. Det innefattar studier i grundskola, gymnasium och universitet i det kinesiska språket och kulturen.
Avtalets uppsägningstid för LTU är sex månader.
– Det slutar gälla till sommaren 2020. Då får Luleå kommun tid på sig att ställa om. Det är viktigt att ingen drabbas negativt, säger Birgitta Bergvall Kåreborn.
Avtalet med Konfuciusinstitutet förutsätter nämligen att ett universitet är involverat. Därmed tvingas Luleå kommun, som är värdorganisation, att ta i den heta potatisen.
– Ett beslut måste tas i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Ärendet ska upp i kommunstyrelsens arbetsutskott nästa vecka och bereds just nu. Men jag har svårt att se att vi fortsätter, säger Lenita Ericson (S), kommunalråd.
Innan beslutet togs 2018 utreddes frågan. Kommunen ansåg att samarbetet fallit väl ut. Eleverna som läst kinesiska har blivit fler och det humanistiska programmet har ökat i popularitet. Att avsluta samarbetet var enligt utredningen en komplicerad process och en farhåga var att Luleå kommun kunde bli återbetalningsskyldig om avtalet bröts.
– Jag vet inte hur det ser ut när det gäller den biten, men som sagt, frågan utreds, säger Lenita Ericson.
Redan 2018 var kritiken stenhård. Verksamheten anses vara statligt styrd. Frågor om censur har väckts och flera universitet har tidigare brutit samarbetet.
Senast på kommunfullmäktige förra veckan var det en hård debatt, efter en interpellation om det besök som Luleås skolchef Maarit Enbuske och barn- och utbildningsnämndens ordförande Emma Engelmark (S) gjort i Shanghai.