Än så länge berörs Luleå hamn bara marginellt. Men hamnchefen Henrik Vuorinen fruktar en kraftig inbromsning.
– Vår oro gäller om industrierna börjar stänga ned. Vi ser ju redan att bilindustrin bromsat. Vi ligger längre bak i kedjan med våra stora kunder LKAB och SSAB, men om det håller i sig kan det bli en inbromsning även där. Då kan det handla om stora summor, säger han.
Hamnen har dock tvingats ändra en del rutiner. Icke EES-medborgare får inte gå iland, exempelvis. Och alla anlöpande fartyg måste visa hälsodeklaration att de inte har någon smitta ombord.
Luleå lokaltrafik har gått över till vårtidtabell tidigare än normalt, ställt in gymnasiebussar, infört av- och påstigning mitt i bussarna och uppmanat resenärer att förändra resvanor. Bolaget har också drabbats av sjukdomar.
Sedan vecka 11 har antalet resenärer minskat med ungefär hälften, från drygt 20 000 till 10 000.
– Det innebär en förlust på 1,8 miljoner i veckan bara i biljettintäkter. Vi kan omöjligt hämta in det själv. Det är helt nödvändigt att kommunen stöttar upp bolaget, säger Stefan von Below, vd.
Luleå energi har samhällskritiska uppgifter och har infört restriktioner mot besök. Icke akuta kundärenden skjuts upp och vissa projekt har lagts vilande, bland annat beroende på att leverenser av material inte fungerar. Bolaget för dialog med kunder som drabbats av ekonomiska effekter och märker av en minskad förbrukning då företag och branscher minskar kostnader.
Renhållningsbolaget Lumire har inga stora förändringar i verksamheten men har tagit fram en beredskapsplan, aktiverat en kriskommitté och utökad dialog med kunder.
Lulebo har begränsat antalet besökare i kundmottagningen och förändrat sina rutiner kring felanmälan. Endast akuta ärenden som medför fara för hyresgäster hanteras. Boendemöten och trivselaktiviteter har ställts in.
Nordiskt flygteknikcentrum håller skolan stängd. Årskurs 1-eleverna ska påbörja distansundervisning efter påsk.
– Tvåorna är på praktik till 4 maj. Har det inte lättat till dess finns en risk att de inte får fullständig examination, vilket innebär att de riskerar längre lärlingstid, säger Torbjörn Niemi, vd.
Näringslivsbolaget Luleå Business Region har ställt om verksamheten för att hantera uppdrag inom Företagssupporten och inom ett näringslivsråd med 24 aktörer.