Lekfalks mentor kostar 20 000 om dagen

Trots att Luleå har ramavtal för chefsstöd skrev Luleås kommundirektör Mikael Lekfalk ett eget avtal med en personlig mentor.

Mikael Lekfalks mentor kostar kommunen 30 000 i månaden för 1,5 dags arbete.

Mikael Lekfalks mentor kostar kommunen 30 000 i månaden för 1,5 dags arbete.

Foto: Petra Älvstrand

Luleå kommun2019-10-02 09:07

Priset: 30 000 i månaden för 1,5 dagars arbete.

– Det kostar pengar att få en bra rådgivare, säger Mikael Lekfalk till SVT Norrbotten.

Kontraktet med Resultatfabriken Consulting AB i Uddevalla tecknades den 1 juni 2018, det vill säga efter att Luleås kommunledning börjat kommunicera ut att man stod inför stora ekonomiska utmaningar.

– Jag förstår att man kan tycka att det är jobbigt när skolor försvinner eller när vi gör andra effektiviseringar, men det här handlar om hur vi ska utveckla kommunkoncernen som helhet, säger Mikael Lekfalk till SVT Norrbotten.

Avtalet gäller strategiskt stöd på koncernledningsnivå. Stödet omfattar 1,5 dag i månaden till en månadsersättning av 30 000 kronor, alltså 2500 kronor i timmen. Då tillkommer eventuella kostnader för resor och logi. Avtalet är giltigt till och med 31 december 2019, vilket betyder ett värde av 570 000 kronor.

Uppdraget genomfördes genom direktupphandling av inköpschefen Emma Breheim. Gränsen för direktupphandling enligt lagen om offentlig upphandling (LOU) ligger på 586 000 kronor.

– Det är jag som har tagit det här beslutet och det har inte varit uppe på politikernas bord, men jag står för det. Jag har blivit en bättre kommundirektör efter den här utbildningen och den är viktigt för att vi ska klara av det här uppdraget, säger Mikael Lekfalk till SVT Norrbotten.
Förutom avtalet med Resultatfabriken Consulting har Luleå kommun ytterligare tre pågående ramavtal med konsultfirmor gällande chefsstöd i olika former. Dessa är: HRM affärsutveckling AB i Stockholm, Ericson och Hjelte AB i Luleå samt Hälsokliniken i Luleå.

Avtalen är tecknade i november 2017 och går ut i november 2019. Ersättningen är cirka 1000 kronor i timmen när tjänsterna utnyttjas.

Samtliga tre avtal är undertecknade av Mikael Lekfalk.

Lekfalk har en månadslön på 107 450 kronor. När han tillträdde som kommundirektör i april 2016 var lönen 95 400 kronor.

Det har stormat om Mikael Lekfalk tidigare. I mars 2018 gick flera oppositionspartier ut och kritiserade Lekfalk och hans stab för att springa Socialdemokraternas ärenden.

Norrbottens Media söker kommentarer från Mikael Lekfalk och kommunalrådet Niklas Nordström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!