Lekfalk ville se en annan chefsprocess

Sparkade kommundirektör Mikael Lekfalk ville inte att Niklas Nordström (S) skulle ansvara för den omdiskuterade chefsrekryteringen. "Min åsikt då och nu är att rekryteringen skulle ha hanterats av vd:n för Luleå kommunföretag AB", skriver Lekfalk till Norrbottens Media.

Sparkade kommundirektör Mikael Lekfalk motsatte sig att Niklas Nordström var ansvarig för den omdiskuterade chefsrekryteringen inom kommunen.

Sparkade kommundirektör Mikael Lekfalk motsatte sig att Niklas Nordström var ansvarig för den omdiskuterade chefsrekryteringen inom kommunen.

Foto: Arkiv

Luleå kommun2019-11-05 05:00

Förre kommundirektör Mikael Lekfalk fick sparken i början av oktober, efter avslöjandena om hans konsultaffärer.  

Därefter har han gjort sig otillgänglig för kommentarer, trots upprepade försök att nå honom

Men nu väljer Lekfalk att besvara andra frågeställningar – apropå en uppmärksammad chefsrekrytering inom kommunen och en misstänkt jävsituation

Vi har tidigare rapporterat att jävsmisstanke uppstod i processen, då avhoppade kommunalrådet Niklas Nordström (S) – som var ordförande i styrelsens rekryteringsgrupp – samtidigt var involverad i ett personalärende rörande en av kandidaterna. 

Den aktuella styrelsen tog hjälp av advokater som slog fast att omständigheterna, enligt dem, inte utgjorde en jävsituation.

Inte heller kommunalråd Lenita Ericson såg några problem med Nordströms självpåstådda relation med en av de sökande, som alltså inte fick jobbet. 

En annan styrelseledamot var mer självkritisk. 

– Med facit i hand borde Niklas Nordström inte ha ingått i rekryteringsgruppen, sa hen.

Nu visar det sig att även Mikael Lekfalk, som dåvarande kommundirektör, motsatte sig att Nordström skulle ha ansvaret för rekryteringen.

"Min åsikt då och nu är att rekryteringen skulle ha hanterats av Roger Danell, verkställande direktör för Luleå kommunföretag AB. Det skulle ha varit klokt att han ledde rekryteringsarbetet för att sedan föreslå kandidat för styrelsen", skriver Lekfalk till Norrbottens Media.

Men Mikael Lekfalk vill inte närmare kommentera varför han ansåg att det var olämpligt att Nordström var inblandad i processen, inte heller varför kommundirektörens vilja inte hörsammades. 

Roger Danell, vd för Luleå kommunföretag, bekräftar att det var på tal att han skulle bli formellt ansvarig i stället. 

– En inriktning tidigt i processen, i våras. Alltid diskussion kring hur rekryteringar ska ske. Jag tog även upp frågan själv, eftersom jag var tillförordnad vd för det aktuella bolaget också.

Danell fick dock inte överta ansvaret, vilket han inte ser något konstigt med. 

– Vi har gjort andra rekryteringar där styrelsen själva har skött den. Den vanliga rutinen, vilket även framgår av våra policys. 

I övrigt är han, precis som Lenita Ericson, förvissad om att någon jävsituation inte förelåg.

– Jag litar på deras bedömning. En kompetent chef utsågs. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!