– Det är ett led i vårt arbete som går ut på att stärka samhällets förmåga när det gäller att bekämpa och förebygga brott, säger Fredrik Lundh Sammeli (S), ordförande i justitieutskottet.
LLT fick nyligen avslag från Datainspektionen på sin ansökan om utökat tillstånd för kameraövervakning. LLT har i dag tillstånd för bildinspelning i maximalt 60 minuter i samband med incident i sina bussar, men bolaget vill ha kamerorna igång hela tiden.
Syftet är att förhindra brottslighet, exempelvis narkotikaaffärer. Men Datainspektionen ansåg att integritetsintresset vägde tyngre än bevakningsintresset, och avslog ansökan. ”Platsen är inte brottsutsatt i den mening som avses i kamerabevakningslagen", skrev myndigheten bland annat.
I en ny lagrådsremiss vill regeringen ta bort kravet på tillstånd för kameraövervakning i färdmedel som används i lokaltrafik, för stations-, terminal- och hållplatsområden som används för kollektivtrafik, samt även för övriga spårområden, flygplatser och apotekslokaler.
Villkoret är att bevakningen sker i syfte att förhindra brott och olyckor.
– Kan man med kameror på dessa platser förebygga brott ska man som ansvarig kunna agera och inte behöva vänta på långa processer. Kameror ska snabbt och enkelt kunna sättas upp. Det kommer förbättra utredningar vid brott och skapa tryggare platser, säger Lundh Sammeli.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 augusti 2020.