”Kvinnorna borde få en egen staty”

Rösträttskvinnorna Siri Holm och Märta Bucht uppmärksammades 8 mars i Luleå. Kan hända får de nu en egen staty.

Systrarna Ingrid, Gertrud och Sigrid Nordberg hade kommit resande från Stockholm och Uppsala för att få veta mer om sin mammas faster Siri Holm.

Systrarna Ingrid, Gertrud och Sigrid Nordberg hade kommit resande från Stockholm och Uppsala för att få veta mer om sin mammas faster Siri Holm.

Foto: Per Lundström

Luleå kommun2020-03-08 17:18

Stolarna räckte inte till när Norrbottens-Kuriren firade internationella kvinnodagen i Kulturcentrum Ebeneser genom att uppmärksamma Siri Holm och Märta Bucht. 

Siri Holm var den första kvinnan i Luleå som satt i stadsfullmäktige och engagerade sig också i frågor om djurskydd, nykterhet, fred och kvinnlig rösträtt.

Märta Bucht, som var något yngre, var ordförande i den lokala föreningen för kvinnans politiska rösträtt och en av de svenska delegater som var med och bildade Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet i Zürich 1919.

Marianne Westin, journalist på Kuriren, ledde scensamtalet med Josefin Rönnbäck, historiker vid LTU, och Karin Tjernström, arkivarie på Norrbottens museum. Lena Callne läste upp några brev och dokument, bland annat Märta Buchts anförande om varaktig fred som hon höll på ett opinionsmöte 1917. ”Den rättfärdiga och varaktiga freden är för oss fredsvänner det enda viktiga”, sa hon i sitt anförande.

– Kvinnorna var väldigt aktiva i kampen för fred, men tog sig inte in bland männen i maktens boningar. Däremot jobbade de mycket med hjälpverksamhet i krigsdrabbade länder och tänkte att de genom att lindra nöden skulle kunna undvika ett nytt krig, berättar Karin Tjernström.

Till kvinnodagsfirandet i Luleå kom tre brorsdotterdöttrar till Siri Holm, från Stockholm respektive Uppsala.

– Det var självklart att vi skulle hit när vi fick veta om arrangemanget, säger Ingrid Nordberg.

De tre systrarna berättar att de visste att fastern bedrev hjälpprojekt. Deras familj fick nämligen själva ta över uppgiften att skicka paket till några tyska familjer som hon hade hjälpt efter kriget. 

– Men att hon kämpade för rösträtten kände vi inte till, så vi blev väldigt stolta när vi hörde det, säger Ingrid Nordberg.

Alla tre är liksom sin faster utbildade lärare och Gertrud Nordberg berättar att hon har varit med i flera årtionden i Amnesty International – så i viss mån har de nog ärvt sin fasters engagemang.

I publiken fanns också ättlingar till Märta Bucht, däribland skådespelerskan Karin Paulin och tidigare landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. 

Kommunalrådet Fredrik Hansson tog fasta på en särskild punkt som kom upp under scensamtalet.

– Vi skulle nog behöva upprätta en staty över de här båda kvinnorna. Det är något jag ska undersöka vidare, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!