Kvinnojouren Iris i Luleå hjälper kvinnor som utsätts för psykiskt och fysiskt våld, sexuella övergrepp samt stärka kvinnors position i samhället. Nu utvecklar de sin verksamhet ytterligare och startar upp en tantjour. Genom tantjouren vill de hjälpa äldre kvinnor är utsatta för våld i en nära relation.
– En äldre kvinna är utsatt på precis samma sätt som en yngre kvinna, säger Kirsi Lagerdahl, ordförande i Iris.
Många kvinnor har levt länge i en våldsrelation med samma man under en stor del av livet och det kan vara svårt att bryta sig ur.
– Det är heller inte lätt att bryta sig loss om man har barn. De kan tycka att mamma ska stanna kvar med pappa, säger Eva Engman, ideell jourkvinna.
På tantjouren har de stödboende, jourtelefon samt samtalstöd där de kan hjälp kvinnor att höra av sig till rätt myndigheter. Men av de 200 nya kontakter som hör av sig till kvinnojouren Iris årligen är det bara 2-3 kvinnor som är över 65 år som ringer.
– Till viss del är det en generationsfråga. Man har inte klagat förut och man ser en stor skam i att prata om sådana saker, säger Eva Engman.
Majvor Larsson som är ideell jourkvinna tror att våld mot äldre kvinnor kan vara svårt att upptäcka.
– Det tenderar att inte ses som ett våld utan att det är hennes ålder. Om man får blåmärken så säger man att hon har ramlat.
Majvor Larsson tror att våldet i en nära relation blir normaliserat och att det kan göra att kvinnor drar sig för att ringa och få stöd.
– Men våldet går inte i pension.