Kulturskolan tvingas spara – fredning upphävs

Tidsfristen blev bara tillfällig. Luleå kulturskola tvingas spara fem miljoner i sin verksamhet.

Kulturskolan i Luleå tvingas dra ned sin verksamhet med fem miljoner. Beslutet gäller från nästa år men slår sannolikt igenom först 2021. Bilden är från ett annat tillfälle.

Kulturskolan i Luleå tvingas dra ned sin verksamhet med fem miljoner. Beslutet gäller från nästa år men slår sannolikt igenom först 2021. Bilden är från ett annat tillfälle.

Foto: Petra Älvstrand

Luleå kommun2019-09-25 18:12

Det blir förslaget till fullmäktige, enligt barn- och utbildningsnämndens beslut.

– En verksamhet som inte effektiviseras riskerar att stagnera. Vi tror att kulturskolan klarar att göra prioriteringar i sitt arbete. Underlaget för beslutet är bland det bästa jag sett, sade Maria Müller (S).

Beslutet innehöll tre punkter:

1) Den rådande avsiktsförklaringen att kulturskolans verksamhet är fredad avbryts från årsskiftet.

2) Ramen minskas från 2020 med 20 procent. Det är fem miljoner kronor, motsvarande tio tjänster.

3) Kulturskolan ska bibehålla sitt lärandeuppdrag och fortsatt vara avgiftsfri.

Den minskade ramen slår dock inte igenom förrän 2021. Socialdemokraterna har tidigare aviserat att man tillför fem miljoner under 2020 för att ge arbetet med att styra om verksamheten tid. Samtliga beslut ska tas i fullmäktige senare i höst.

Moderaterna stödde stora delar av förslaget men yrkade avslag på avgiftsfriheten.

– Förslaget är ett steg i rätt riktning, sade Sana Suljanovic (M), 2:e vice ordförande.

Vänstern ville avslå punkterna ett och två men stödde den tredje punkten. Centern yrkade på återremiss, och fick med sig Liberalerna, Sjukvårdspartiet och Kristdemokraterna.

– Varför ska besparingen vara 20 procent när det i övrigt är sex procent? Vi tycker att underlaget är otillräckligt. Det är en bred verksamhet med dans, musik och bild. Vilka verksamheter riskerar att försvinna? Hur många elever färre får möjlighet att lära sig ett instrument? sade Arne Nykänen (C).

Underlaget har tagits fram av Monica Karsbrink Lövbom, avdelningschef för resurscentrum, där kulturskolan numera ingår.

– Det vi sagt är att vi ska eftersträva att behålla alla nuvarande estetiska uttryck och jag är helt trygg med att kulturskolan ska klara sitt uppdrag även i framtiden, sade hon.

Karsbrink Lövbom har tidigare varit chef för kulturskolan och då verkat för framtagande av en avsiktsförklaring, redan 2006.

– Det var helt rätt väg att gå då. Luleå kulturskola har ett brett stöd lokalt och är, sedan länge, en nationell förebild. Den svarar väl mot regeringens intentioner för kulturskolornas verksamhet. Nu är tid att samla barn-och utbildningsförvaltningens stödresurser inom resurscentrum. Där ges möjlighet till en utveckling som ligger helt rätt. 

Planerna har orsakat oro bland personalen på kulturskolan.

– Jag är medveten om det men underlaget är framtaget i god dialog med ledning och medarbetare.

Monica Karsbrink Lövbom har utrett kulturskolan och tagit fram beslutsunderlaget.
Monica Karsbrink Lövbom har utrett kulturskolan och tagit fram beslutsunderlaget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!