Som Norrbottens Media tidigare har berättat saknar höghuset Norrskenet på Kungsgatan fortfarande ett giltigt slutbesked.
Det beror på att det nybyggda huset på flera punkter avviker från bygglovet, något som upptäcktes vid slutsamrådet i januari. Diskussioner pågår fortfarande mellan kommunens miljö- och byggnadsnämnd och HSB Norr.
– Dialogen med HSB Norr fortgår. Vi har haft och har en kontinuerlig dialog, krav har ställts på exploatören, säger Christer Andersson, sektionschef bygglov på kommunens stadsbyggnadsförvaltning.
Enligt Christer Andersson är kommunen och HSB Norr inte överens än om vilka åtgärder som krävs för att byggherren ska anses ha vidtagit rättelse.
– I december kommer vi att ha ett nytt möte där vi får stämma av hur exploatören ställer sig till de krav som kommunen har ställt, säger Christer Andersson.
Avvikelserna från bygglovet gäller taklutning, våningshöjd, fasadbeklädnad, balkongers utförande och fönster i byggnadens entréplan. Christer Andersson säger att kommunen måste förhålla sig till vad som är proportionerligt att kräva av exploatören när det gäller att vidta rättelser.
– Syftet är att komma så nära det ursprungliga bygglovet som möjligt. Vissa saker går inte att rätta till, säger Christer Andersson.
– Det här är ett angeläget ärende, vi släpper det inte på något vis, tilläger Christer Andersson.
Om HSB Norr inte vidtar de rättelser som kommunen kräver kan miljö- och byggnadsnämnden fatta beslut om att ta ut en byggsanktionsavgift.
– Ja, rent generellt kan de göra det. Det kommer som steg två, säger Christer Andersson.
Varför tar det så lång tid?
– Det är mycket pengar inblandat i rättelser. Vi ska vara eniga. Vi är en servicemyndighet, vi ska uttömma alla möjligheter. Ett hus ska stå i 50–100 år, i långa loppet är det värt att ge det tid, säger Christer Andersson.
Enligt Christer Andersson är det ytterst ovanligt att frågan om byggsanktionsavgift blir aktuellt därför att byggen inte följer givna bygglov.
– Tack och lov är det ytterst sällan det förekommer, säger han.
Desto vanligare är det att man bygger utan att ha fått bygglov. Det förekommer också att man har så bråttom att börja bygga att man inte inväntar startbeskedet. Även i de här fallen riskerar exploatören att få betala byggsanktionsavgift.
Norrbottens Media har kontaktat vd för HSB Norr och ställt frågor som vi ännu inte fått svar på.