Kommunen bötfäller kommunen för svartbygge

Paviljongerna vid Tunaskolan är ett svartbygge. Nu måste Luleå kommun betala byggsanktionsavgift eftersom man inte hade bygglov och startbesked.

Paviljongerna vid Tunaskolan togs i bruk utan att kommunen fått bygglov och startbesked. Kommunen måste betala drygt 239 000 kronor i byggsanktionsavgift .

Paviljongerna vid Tunaskolan togs i bruk utan att kommunen fått bygglov och startbesked. Kommunen måste betala drygt 239 000 kronor i byggsanktionsavgift .

Foto: Anna Isaksson

Luleå kommun2020-02-20 15:00

Miljö- och byggnadsnämnden har beslutat att fastighetsägaren, i det här fallet Luleå kommun och stadsbyggnadsförvaltningen måste betala en byggsanktionsavgift på 239 811 kronor. Det gäller för paviljongerna vid Tunaskolan som togs i bruk i höstas som tillfälliga lektionssalar för musik och fritidsverksamhet. 

Haken var att paviljongerna saknade både bygglov och startbesked, det konstaterade två tjänstemän från avdelningen bygg och miljö när de gjorde ett platsbesök i september. Det rör sig om vad som populärt brukar kallas svartbygge. 

Enligt plan- och bygglagen ska byggsanktionsavgift tas ut om någon bryter mot bestämmelserna om lov, start- och slutbesked. Avgiften baseras på en formel med prisbasbeloppet och arean, i det här fallet 207 kvadratmeter. Full avgift blir då 239 811 kronor.

Miljö- och byggnadsnämndens ordförande motiverar varför kommunen ska bötfälla kommunen. 

– Det är likabehandling, även om det är kommunen internt är det viktigt att vi behandlar kommunen på samma sätt som övriga byggaktörer. Där gör vi ingen skillnad, säger Maritha Meethz, (S) ordförande för miljö- och byggnadsnämnden.

Stadsbyggnadsförvaltningen har framfört i en åtta sidor lång skrivelse, till vilken 44 bilagor har bifogats, att man tycker att bygglovshanteringen har varit bristfällig från miljö- och byggavdelningens sida. Stadsbyggnadsförvaltningen sökte bygglov i början av juli 2019 och räknade med att det skulle vara klart till dess att paviljongerna skulle börja användas i september 2019. Enligt plan- och bygglagen ska ett bygglov behandlas inom tio veckor, tar det längre tid måste bygglovsavgiften sättas ned. 

Maritha Meethz hävdar att den långa handläggningstiden beror på stadsbyggnadsförvaltningen.

– För att kunna handlägga ärenden korrekt måste man ha samtliga dokument, man har begärt kompletteringar från miljö- och bygg som inte har kommit in. Miljö- och bygg kan inte hantera den förrän man har en komplett ansökan, de har dröjt, säger Maritha Meethz. 

Beslutet i miljö- och byggnadsnämnden var inte enhälligt, tre ledamöter reserverade sig mot beslutet och yrkade istället på att avgiften skulle halveras. Det var Moderaternas två ledamöter och Centerpartiets ledamot som hade avvikande mening. Stadsbyggnadsförvaltningen hade begärt att avgiften skulle reduceras till hälften eller en fjärdedel.

Karta: Tunaskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!