Man dömd för flera brott anställdes som sommarvikarie

Trots att mannen är dömd för flera brott och har tvångsvårdats på psykiatrin anställdes han som sommarvikarie på socialförvaltningen i Luleå kommun. Där ska han ha utsatt två arbetskamrater för sexuellt ofredande.

Mikael Bergström, verksamhetschef, socialförvaltningen, Luleå kommun.

Mikael Bergström, verksamhetschef, socialförvaltningen, Luleå kommun.

Foto: Klas Hallvarez

Luleå kommun2023-08-23 05:00

En av händelserna inträffade för drygt en vecka sedan på ett av socialförvaltningens boenden i Luleå kommun. Enligt polisanmälan har mannen under ett arbetspass med en kvinnlig kollega plötsligt dragit ner sina byxor, tagit fram sin penis och hållit den i höjd med kvinnans ansikte samtidigt som han sagt "ta den, vi är kollegor". En polispatrull beordras till boendet där de tar upp anmälan från den drabbade kvinnan.

Två dagar dessförinnan hade mannen flyttats dit från ett annat av kommunens boenden där en liknande händelse inträffat när han jobbade med en annan kvinnlig kollega. Även den händelsen rubriceras av polisen som ett sexuellt ofredande.

Mannen är sedan tidigare dömd för flera olika brott. 2021 till exempel dömdes han till tre månaders fängelse för misshandel, skadegörelse, narkotikabrott, våldsamt motstånd samt brott mot knivlagen. Knivbrottet inträffade på socialförvaltningen i samband med att mannen blev arg då han nekades ekonomiskt bistånd.

Han är även misstänkt för flera andra fall av misshandel, så sent som i april fick en ung kvinna oprovocerat motta två till tre slag i ansiktet när han passerade henne vid en busshållplats på Smedjegatan. Enligt polisrapporten slog han kvinnan så hårt att hon var nära att tappa balansen, händelseförloppet syns i flera av polisens övervakningskameror som finns uppsatta i centrala Luleå.

En tid senare ska han ha spottat en annan ung kvinna i ansiktet när han passerade henne och slog två män med knuten näve så att blodvite uppstod, enligt åtalet ska även detta ha skett oprovocerat när han av en slump passerade personerna på stan. 

I samband med dessa händelser anhölls mannen och togs in för rättspsykiatrisk vård. När anhållandet upphörde beslutade chefsöverläkaren att mannen var i behov av sluten psykiatrisk tvångsvård då han led av en allvarlig psykisk störning med akuta symptom.

"Det finns en risk för att XXX allvarligt skadar andra om han lever ut sina fantasier under psykotisk påverkan", står det att läsa i chefsöverläkarens motivering till tvångsvården som trädde i kraft i mitten av april.

Mannen har tvångsvårdats ytterligare två gånger, år 2020 och 2021.

Två och en halv månader efter beslutet om sluten psykiatrisk tvångsvård anställdes han som sommarvikarie på socialförvaltningen i Luleå kommun. 

Verksamhetschefen Mikael Bergström bekräftar att mannen varit anställd som sommarvikarie på två av kommunens boenden. Rutinen, när någon anställs, är bland annat att kontrollera om personen förekommer i belastningsregistret. I det här fallet skedde aldrig det.

– Det har brustit i våra rutiner. Det blev ett förbiseende helt enkelt, det är ett stort tryck på våra enhetschefer att lösa det med sommarvikarier innan sommaren. Bra är det inte men tyvärr så är det verkligheten, så här har det blivit, säger Mikael Bergström.

Varför togs inte mannen ur tjänst i samband med den första händelsen på boendet?

– Det var i samråd med HR-avdelningen som man tog beslutet att han skulle få jobba kvar men flyttas till ett annat boende, han skulle inte få jobba ensam, han skulle alltid jobba med någon.

Har någon av de som bor i kommunens boenden blivit utsatt för brott av mannen?

– Det finns inga indikationer på att någon brukare blivit utsatt. Det här är enbart personalärenden.

Vad gör ni för att det här inte ska inträffa i framtiden?

– Vi måste verkligen hålla våra rutiner vi har, de måste följas.

Luleå kommun avslutade mannens anställning den 15 augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!