Kommunala bolag köper privat vård

De kommunala bolagen Luleå energi och Luleå lokaltrafik har tecknat privata sjukförsäkringar åt sina anställda. Kommunalrådet Lenita Ericson (S) stödjer inte initiativet.

Via en sjukförsäkring erbjuds anställda vid Luleå energi och Luleå lokaltrafik möjlighet till privat vård. Den här bilden är tagen på Hermelinen i Luleå och har inget direkt samband med artikeln.

Via en sjukförsäkring erbjuds anställda vid Luleå energi och Luleå lokaltrafik möjlighet till privat vård. Den här bilden är tagen på Hermelinen i Luleå och har inget direkt samband med artikeln.

Foto: Sara Moritz

Luleå kommun2020-02-25 05:00

– Personligen tror jag inte på ett samhälle som bygger på privata sjukförsäkringar. Men jag har förstått att det utvecklats en branschpraxis och vi har inga synpunkter i det här läget, säger Ericson.

Mot en självrisk på 600 kronor och förmånsbeskattning kan Luleå energis anställda sedan 2008 få möjlighet till privat vård av olika slag, exempelvis rådgivning, operationer och rehabilitering, och slipper därmed vårdkön.

– Det är en del i vårt systematiska arbetsmiljöarbetet, som även består av förebyggande arbete och företagshälsa. I de fall där den offentliga vården inte räcker till får man hjälp, säger Luleå energis vd Anneli Sjömark.

2019 kostade försäkringen 812 000 kronor. 2020 ligger notan på 729 000. Luleå energi har de senaste åren genererat vinster på drygt 100 miljoner per år.

– För företaget är en bra sak. Våra anställda får möjlighet att komma tillbaka till arbetet väsentligt snabbare än annars. Och för samhället är det också en vinst om man kan undvika långtidssjukskrivningar, säger Sjömark.

Vad säger du om kritiken om att ni inte håller er till samhällskontraktet, samt att en stor del av kommunens anställda inte har samma möjlighet som era?

– Jag har full förståelse för att det finns åsikter, men jag vill inte ge mig in i den ideologiska debatten. Jag ser till bolagets bästa.

Även Luleå lokaltrafik har tecknat en privat sjukförsäkring. 45 anställda har tackat ja och förmånsbeskattas. Självrisken är 1500 kronor. Kostnaden för LLT är 168 000 per år. Övriga bolag och förvaltningar har ingen sjukförsäkring.

Enligt kommunens policy ska helägda bolag i "möjligaste mån" förhålla sig till kommunens beslut. Något ska-krav finns alltså inte. 

Lenita Ericson säger att kommunledningen inte lägger sig i frågan.

– Varje bolag hanterar denna typ av frågor för sig. I dag finns ingen gemensam policy eller riktlinje som reglerar detta.

Vad gör ni om facket, exempelvis Kommunal, ställer krav på att deras medlemmar också ska innefattas av samma villkor?

– Det får vi ta ställning till då, säger Ericson.

Vänsterpartiet och Centern har en kritisk hållning.

– Jag kan tycka att det borde vara lika villkor inom kommunen, säger Nina Berggård (V), ledamot av kommunstyrelsen.

– Det ska inte finnas en gräddfil åt någon i kommunen. Det är viktiga jämställdhetsfrågor, säger Carola Lidén (C), gruppledare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!