Kattakuten räddar katter i nöd

Just nu har föreningen Kattakuten ungefär 120 katter som på ett eller annat sätt behöver ett nytt hem.

Mindra är 7 månader och bor just nu i ett stödhem i väntan på att få flytta till ett permanent hem.

Mindra är 7 månader och bor just nu i ett stödhem i väntan på att få flytta till ett permanent hem.

Foto: Emma Isberg

Luleå kommun2019-10-12 17:00

Kattakuten är en ideell förening som dagligen arbetar med att omplacera katter som har farit illa för att ge dem en fristad, undan kalla vinternätter utomhus och dåliga förhållanden. Hittills i år har de tagit hand om 209 katter som kommer från olika delar av Norrbotten. 

– Det har varit ett väldigt hårt tryck på föreningen i år säger Ylva Rehnström, kassör i föreningen Kattakuten. 

Det är oftast privatpersoner som ringer till dem för att berätta om en katt som de tror har farit illa. Om någon av kontaktpersonerna på Kattakuten har möjlighet så åker de ut för att hämta katten. Om inte katten är polisanmäld som saknad eller på annat sätt efterlyst så skrivs den in hos föreningen. 

– För varje katt som vi får in så skriver vi in dem i föreningen. Vi efterlyser ägare och om ingen ägare hittas så börjar vi såsmåningom att leta ett nytt hem, säger  Liza Nilsson Huhta, vice ordförande i Kattakuten.  

När de hittar en ny ägare till en katt ser de till att den är vaccinerad, ID-märkt och kastrerad, och den nya ägaren får betala en adoptionavgift på 1250 kronor. 

– Kastrering gör vi då vi inte vill bidra till att fler oönskade katter föds. Inga fler katter som kommer att driva vind för våg, säger Camilla Zerpe Karlsson, ordförande i Kattakuten. 

Ni driver en ideell verksamhet, hur får ni den att gå runt med alla omkostnader?  

– Det medlemsavgifter, insamlingar på Facebook, gåvor från privatpersoner och saker som vi säljer när vi är ute på marknader som t-shirtar som vi trycker själva och våra kalendrar, säger Liza Nilsson Huhta.

Många kanske tror att katter som lämnas för att sköta sig själv utomhus är så kallade sommarkatter men för Kattakuten handlar det om året runt-katter. 

– Och med tanke på klimatet som vi har på vintrarna så kommer katterna in med förfrusna öron och förfrusna svansar och tassarna är såriga och de är helt uttorkade, tillägger Camilla Zerpe Karlsson. 

De berättar om katten Budda som när han kom in haltade på ett framben och när de tog honom till djursjukhuset visade det sig att han hade ett metallföremål i benet och benet var krossat. 

– När de skulle amputera benet såg de att det är ett skott, han hade blivit skjuten. Det såg ut som att han skulle repa sig men tillslut orkade inte hans kropp, säger Camilla Zerpe Karlsson. 

Vad ska man göra för att folk ska ta hand om sina katter? 

– Vi måste höja kattens värde. Om du värdesätter din katt så kastrerar, vaccinerar du, chipmärker och försäkrar den. Det vi vill är att människor ska se hur många katter som är där ute och vad de bidrar till om de inte är kastrerade, säger Liza Nilsson Huhta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!