– Om man väl beslutat om att hålla folkomröstning så måste frågan lösas, säger hon.
Det har varit många olika turer kring det komplexa ärendet, sedan folkinitiativet Hela kommunen ska leva och lära den 14 oktober lämnade in luntan med över 9000 namnunderskrifter.
Läget just nu är att ärendet bereds av kommunstaben och kommunfullmäktiges presidium. Kommunjuristen har en rådgivande roll. Presidiet har haft en dialog med folkinitiativet. Ett yttrande från barn- och utbildningsnämnden ska hämtas in.
Eftersom mer än tio procent av Luleås röstberättigade befolkning skrivit på uppropet ska beredningen utmynna i ett förslag om folkomröstning ska hållas och en formulering av frågan. Presidiet föreslår frågan, men den kan ändras i ett senare skede av processen.
Nästa station är beslut i kommunstyrelsens arbetsutskott och kommunstyrelsen. Där kan frågeställningen ändras beroende på vilka yrkanden som läggs. Enkel majoritet gäller.
Därefter når ärendet kommunfullmäktige, preliminärt den 25 maj. Först ska fullmäktige besluta om att hålla en folkomröstning, om inte två tredjedelar av ledamöterna röstar mot förslaget, så kallad kvalificerad majoritet.
Vid samma möte, eller vid ett senare tillfälle, ska kommunfullmäktige därefter bland annat besluta om frågeställning och svarsalternativ, dag för omröstning och när sammanräkningen senast ska vara avslutad. Dessa frågor avgörs med enkel majoritet.
Inger Fältros Lundgren anser att formuleringen av frågan är viktig. Vid namninsamlingen användes en lång formulering, bland annat om att stoppa centralisering, ta fram en ny utvecklingsplan och att hänsyn ska tas till landsbygds- och klimatperspektiv.
– Jag kan tycka att den behöver förtydligas. Annars får man vara beredd på att få frågor från folk. Hur ser centraliseringen ut? Vilka pågående beslut ska avbrytas? Det måste vara tydligt vad väljarna ska ta ställning till.
Eftersom enkel majoritet gäller kan Socialdemokraterna och Moderaterna, som båda tagit ställning för den gällande skolstrukturen, bestämma frågeställningen. Men där gäller strikta direktiv.
– Man måste hålla sig till det som folk skrivit under på. Man får inte tillföra en massa andra aspekter i frågan, exempelvis att beslutet kan få en skattehöjning som följd, säger Inger Fältros Lundgren.
Folkomröstningens resultat är bara rådgivande.