I väntan på den stora SM-yran

Om ett par veckor kommer TV-kamerorna att gå varma i Luleå och Boden. Vi följde SM-generalen Sandra Ottosson under en vanlig arbetsdag. "Jag jobbar 15 timmar per dygn och har gjort det en tid - helg som vardag".

Här kommer SM-festen att äga rum om cirka 3,5 vecka. På Medborgarplatsen i Boden ska en scen med en gigantisk TV-skärm placeras. Marknadsbesökare kommer att kunna följa SVT:s direktsändningar och underhållas av artister och Bolibompadraken.

Här kommer SM-festen att äga rum om cirka 3,5 vecka. På Medborgarplatsen i Boden ska en scen med en gigantisk TV-skärm placeras. Marknadsbesökare kommer att kunna följa SVT:s direktsändningar och underhållas av artister och Bolibompadraken.

Foto: Pär Bäckström / pbfoto.se

Luleå kommun2020-02-29 06:00

På skrivbordet durrar en mobiltelefon under intervjun. 

–  Jag har nyss blivit inbjuden till middag hos landshövdingen. Kronprinsessan Victoria och prins Daniel kommer. Jag borde ha tackat ja direkt, men jag vet inte om jag hinner.

I december 2018 fick Sandra Ottosson frågan om hon kunde tänka sig att bli huvudprojektledare för Sveriges största idrottsarrangemang i vinter. Det omfattar totalt 20 sporter.

Det var en utmaning som den 42-åriga egen företagaren inte kunde tacka nej till.

–  Jag är idrottsintresserad och är i princip född i en ishall.

Pappa är tränarprofilen Rolf Nilsson, vilket inneburit att hon som barn fått flytta mellan landets hockeyhallar.

Sedan ett par år är tvåbarnsmamman tillbaka i hemstaden Boden. Hon har en bakgrund inom fotboll, tennis och aerobics, men anser själv att största idrottsmeriten är att ha blivit förväxlad som Pernilla Wiberg (två gånger) och Anja Pärsson.

Som huvudprojektledare ansvarar hon för att samarbetet fungerar mellan alla inblandade idrottsförbund, två kommuner, tävlingsarrangörer och Sveriges Television som planerar 80 timmars direktsändning.

En förutsättning för att klara jobbet är att vara ständigt tillgänglig.

–  I perioder har det varit småkaos. När jag häromdagen kom ut från ett timslångt möte hade jag fått 50 mejl, berättar Sandra Ottosson. 

Iklädd den vita SM-mössan som ger fri entré samt gratis buss- och tågresor tog hon med sig Kuriren på inspektion på Paglas skidstadion, där medaljerna i skidor, skidskytte, skidorientering och draghund ska delas ut.

Göran Honkamaa, 80, och Bernt Ekström, 74, har arbetat med arrangemanget i princip varje dag sedan våren 2019. Duon rymmer arrangörsrutin i massor. Det är 13 gången som SM avgöras på Pagla.

–  På ett sätt är det här enklare än en ungdomstävling. Antalet klasser är betydligt färre. Vi behöver bara hålla reda på några seniorer, men det är all uppståndelse runt omkring som tar tid, förklarar Göran Honkamaa.

SM-veckan beräknas att engagera 3 000 aktiva och ledare samt 1 500 funktionärer. Göran Honkamaa förväntar sig 20 000 åskådare under helgens tävlingar. När SM-veckan arrangerades i Skellefteå lockade den totalt 126 000 besökare.

På Luleås södra hamnplan är snöhögarna höga. Lars Lindkvist, biträdande tävlingsledare för stadioncrossen, är inte imponerad.

–  Det här räcker inte, men vi har gott om tid. Vi kommer inte att börja bygga förrän två dagar innan tävlingen.

Den 300 meter långa stadioncrossen ska innehålla fyra meter höga hopp. Bankonstruktör är skoterstjärnan Emil Öhman. 

 –  Det blir snabba ryck. Klockan 13 på fredag ska förarna få testa banorna för första gången. Två timmar senare startar tävlingen och klockan 18 ska allt vara över. Det har SVT bestämt. Det är inte mycket som får gå fel, förklarar Lars Lindkvist.

Runt hela tävlingsområdet byggs läktare för minst 5.000 personer.  

Målsättningen är högt ställd. SM-veckan 2020 ska bli en folkfest. 

I Luleå byggs ett SM-torg på Strandparkeringen i norra hamn med en scen framför en gigantisk tv-skärm. Här ska artister och Bolibompadraken underhålla mellan loppen. 

Ett liknande upplägg placeras på Medborgarplatsen i Boden. Budgeten för SM-veckan uppgår till sju miljoner kronor. 

– En turistekonomisk undersökning visade att förra året omsattes 34 miljoner. Besöksnäringen är också en vinnare.

SM-veckan

Alla SM-veckor (i parentes antal idrotter): 2009 Sundsvall (5). 2011 Sundsvall (14). 2012 Östersund (15). 2013 Falun (16). 2014 Umeå (16). 2015 Örebro (24). 2016 Piteå (15). 2017 Söderhamn (20). 2018 Skellefteå (27). 2019 Sundsvall (24).

Det tävlas i alpinrodel, alpint, armbrytning, bowling, crosskart, cykeltrial, draghundsport, isracing, jujutsu, längdskidor, parallellslalom, puckelpist, rallycross, rallysprint, skicross, skidorientering, skidskytte, stadioncross, virtuell bilsport & X-trial. 

Karta: Södra hamnplan, Luleå
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!