Skol- och landsbygdsaktivister bjöd på bullfest utanför barn- och utbildningsförvaltningens entré på onsdag morgon.
Glädjen är stor inte minst bland boende i sörbyarna, efter beskedet att skolnedläggningarna läggs på is i flera år framåt.
– Skulle vi ha gått fram med det förslaget, skulle det ha drivit på våra kostnader. Kalkylerna är för osäkra, jag kan inte stå för att det hade blivit en effektivisering överhuvudtaget, säger skolchef Maarit Enbuske.
Orsaken är att den planerade storskolan i Antnäs hade blivit alldeles för dyr.
En tillbyggnad var inte aktuell, då tillräckliga ytor saknas. I stället hade stadsbyggnadsförvaltningen föreslagit en nybyggnation, som innebär en rejäl hyreshöjning för förvaltningen.
– Hyran skulle ligga i nivån med den vi har för Tallkronan i dag, motsvarande tio miljoner kronor, vilket kan jämföras med hyresnivån på 5,2 miljoner kronor för samtliga befintliga skolor i sörbyarna i dag.
Därtill kommer kostnader för skolskjutsarna.
– Det skulle innebära så stora förändringar och extra bussar, i och med att busstrafiken inte går åt rätt håll utifrån vårt perspektiv. Vi hade behövt organisera trafiken helt på nytt, vilket inte görs i en handvändning.
Tidigare var du tydlig med att en storskola i Antnäs var inriktningen?
– Så är det. Men vi är beroende av Länstrafiken, av LLT, av stadsbyggnads och deras beräkningar. Även om vi har en inriktning kan vi inte alltid säga att det ska bli så.
Maarit Enbuske tror inte att en storskola i Antnäs blir aktuell på många år.
– Det handlar om långa upphandlings- och byggprocesser, vi är inte alls där. Och bara att bygga skolan tar minst två år, förutsatt att allt är färdigplanerat och alla beslut är tagna.
Samtidigt hänvisar hon till det fortsatt knappa ekonomiska läget för kommunen.
– Det finns politiska beslut om att dra ner på investeringsvolymen, frågan är om det finns utrymme för en storskola i Antnäs?
Vad är alternativet?
– I så fall behöver vi hålla de lokaler som finns i dag i fortsatt bra skick.
Men Maarit Enbuske ser också en risk med att det därmed blir svårt att komma till bukt med lärarbehörigheten i sörbyarna.
– Vi ser redan nu att antalet behöriga lärare sjunker.
Beskedet om att stänga skolor i sörbyarna läggs på hyllan i en svåröverskådlig framtid, sammanfaller med folkinitiativet om en folkomröstning – och det kan framstå som ett sätt att kväsa debatten.
Men Maarit Enbuske håller inte med.
– Vi tänker överhuvudtaget inte på folkomröstningen på förvaltningen. Det här är helt vårt eget initiativ. Rent krasst går det inte.
I stället för skolnedläggningar i sörbyarna måste nu förvaltningen hitta effektiviseringarna inom andra skolverksamheter, för att klara det totala sparbetinget på 39,5 miljoner inför 2020.
Förskolan ska spara tio miljoner, gymnasieskolan sex miljoner och därutöver görs besparingar inom administration, Resurscentrum med mera.
– Vi saknar just nu fem miljoner kronor. Både gymnasiet, grundskolan och förskolan jobbar febrilt med det. Det handlar om olika mindre justeringar.