Hon tar täten i kommunalrådsstriden

Lenita Ericson har starkt stöd bland S-medlemmarna i Luleå. Flera S-föreningar föeslår henne som Niklas Nordströms efterträdare.

Lenita Ericson, som i flera år har varit vice ordförande för kommunstyrelsen, är just nu favorit att ta över som nytt kommunalråd i Luleå.

Lenita Ericson, som i flera år har varit vice ordförande för kommunstyrelsen, är just nu favorit att ta över som nytt kommunalråd i Luleå.

Foto: Pär Bäckström

Luleå kommun2019-11-01 06:00

Luleå ska få två nya kommunalråd och nomineringsprocessen inom S är i full gång. Flera S-föreningar har haft medlemsmöten – och då seglar Lenita Ericson fram som en klar favorit till ordförandeskapet i kommunstyrelsen.

– En självklarhet att nominera Lenita Ericson som första kommunalråd. Vi tycker att Lenita blommar just nu. Hon utvecklas, är stadig och klar, säger Eva Hedesand Lundqvist, S-ordförande i Alvik/Långnäs.

Det är sedan tidigare känt att bland andra SSU förordar Lenita Ericson och även Progressum, S-studenterna på LTU, vill se henne som nytt kommunalråd, med Fredrik Hansson (nuvarande ordförande i socialnämnden) som vice ordförande i kommunstyrelsen.

"Vi är övertygade om att Lenita och Fredrik tillsammans utgör den duo som bäst kan leda vårt parti ut ur en turbulent period och att vinna medborgarnas förtroende i nästa val", motiverar Progressum medlemsbeslutet. 

Innerfjärdarnas S-förening är inne på samma linje.

– Vi vill se Lenita Ericson som ordförande och Fredrik Hansson, som är med i vår förening, som vice ordförande, säger Kaj Hedstig, ordförande.

Mer osäkra är Sunderby S-förening, som hade möte i tisdags men valde att skjuta upp beslutet.

– Vi hade inte nog med underlag, vill titta mer fördjupat på de olika kandidaterna. Ett väldigt svårt beslut. Många kompetenta människor kan ta dessa uppdrag, säger Jan-Ivar Johansson, ordförande. 

Vilka egenskaper är viktigast? 

– Vi behöver förbättra dialogen med väljarna. Fler frågor måste ut till människor för diskussion. Men partiet är en helhet, vi har många inom föreningarna och i fullmäktigegruppen, och alla måste ta ansvar.

Ännu är det okänt vilka kandidater som övriga av de totalt drygt 30 S-föreningarna och S-fackklubbarna nominerar. 

IF Metalls sju klubbar tar ett gemensamt beslut 6 november.

– Jag vill inte föregripa medlemsmötet, men de allra flesta inom IF Metall är ganska överens. Två namn har dykt upp under de förträffar vi har haft inom klubbarna, säger Peter Sköld, övergripande ordförande för If Metalls S-fackklubbar.

Samtliga nomineringar ska vara inne senast den 8 november.  

S-medlemmar kan närvara vid en öppen utfrågning av kandidaterna den 11 november. 

Representantskapet fastställer partiets beslut den 9 december, innan slutligt avgörande i kommunfullmäktige sker den 16 december. 

Fredrik Hansson, för närvarande ordförande i socialnämnden, nomineras av flera S-föreningar som vice ordförande i kommunstyrelsen.
Fredrik Hansson, för närvarande ordförande i socialnämnden, nomineras av flera S-föreningar som vice ordförande i kommunstyrelsen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!