Högvattnet ställer till det i skärgården

Återkommande högvatten ställer till det på många sätt. Fast boende blir isolerade, byggnader nära strandkanten tar skada och bryggor lyfts bort av isen.

Sjöbodarna i hamnen på Långön är hårt ansatta av högvattnet och isen. Två bryggor har förstörts av vattnet som vid fototillfället är 123 centimeter över normalt.

Sjöbodarna i hamnen på Långön är hårt ansatta av högvattnet och isen. Två bryggor har förstörts av vattnet som vid fototillfället är 123 centimeter över normalt.

Foto: Herbert Öqvist

Luleå kommun2020-02-17 16:10

Det har varit en mild vinter hittills och vid flertalet gånger har ett rejält högvatten slagit till i Bottenviken. Natten mot måndag och under måndagsmorgonen var det på nytt väldigt högt vattenstånd. På förhand talades det om upp mot 170 centimeter över normalt, riktigt så illa blev det inte men väl över 130 centimeter.

Herbert "Hubbe" Öqvist, 80 år, är född på Långön i Luleå skärgård och han har aldrig under alla år varit med om något liknande i väderväg.

– Absolut inte. Det är exceptionellt. Den här så kallade vintern har det blivit helt tokigt, säger "Hubbe" Öqvist på telefon från Långön där han befinner sig.

För utan svävare tar han sig inte därifrån just nu. Skoter är inte att tänka på, det är alldeles för blött inne vid strandkanten och under snön finns mängder av flödvatten.

Denna vinter har de fast boende blivit strandsatta under längre perioder.

– I flera herrans veckor. Inte bara på grund av högvatten utan även av dåliga isar, säger "Hubbe" Öqvist och fortsätter:

– Man kommer sig inte ut från land. Vi har mat här och så länge man får vara frisk är det väl inga problem. Då får man invänta att vattnet sjunker undan.

Att det varit så högt vatten mitt i vintern, och flera gånger dessutom, är något som "Hubbe" Öqvist inte kan minnas ha skett förut.

– Inte vad jag minns i alla fall. Gång på gång har det varit uppe och nu senast i natt, säger han.

Byggnader som står nära vatten kan givetvis ta skada när vattnet höjs så extremt högt. Nu på vintern kan skadorna bli extra stora när isen också följer med upp och trycker på.

Även de starkaste konstruktioner kan få ge vika när isens och vädrets makter ger sig på materialet.

– I Långöns hamn finns två bryggor. Båda två har farit åt pepparns länder, om man säger så. Isen har lyft bort alltihop, säger "Hubbe" Öqvist.

Högvattnet gör att det skapas en osäkerhet kring isens säkerhet.

– Det jädriga är att när vattnet stiger och faller på det här viset så vet man ju inte vad som händer under isen. Vi har ju varit ute och badat, om man säger så, säger han.

För ett par år sedan gick Herbert "Hubbe" Öqvist igenom isen med skotern på en plats där han hade kört tidigare och det tror han hade att göra med högvatten som kommit och gått.

Lyckligtvis slutade det bra.

– Det hade "käkat" underifrån. Det ser man ju inte på något sätt när det ligger snö på, säger "Hubbe" Öqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!