"Helt lagligt att ändra turordning"

Det är helt lagligt att ändra turordning på besluten. Det klargör Luleås kommunjurist Inger Fältros Lundgren med anledning av den folkomröstning om skolstrukturen som planeras.

Inger Fältros Lundgren, kommunjurist.

Inger Fältros Lundgren, kommunjurist.

Foto: Jonny Vikström

Luleå kommun2020-03-31 17:00

– Jag och presidiet har inte olika uppfattningar i frågan, säger hon.

Presidiets förslag är att frågeställningen ska beslutas i kommunfullmäktige innan beslut tas ifall folkomröstning ska hållas. Tidigare har Fältros Lundgren dock uppgett att turordningen skulle vara den motsatta.

– I lagen sägs att fullmäktige, i anslutning till att beslut om folkomröstning tas, ska behandla frågan och svarsalternativen. Det strider därmed inte mot ordningen att frågan behandlas först. Vi bereder ärendet fortfarande och då kan det bli ändringar. I det här fallet är det vettigare att vända på ordningen och det är något vi inte har tänkt på tidigare, säger Inger Fältros Lundgren.

Prövningen av frågan om folkomröstning ska hållas avgörs med kvalificerad majoritet. Det innebär att 2/3 av ledamöterna måste rösta nej för att det inte ska bli någon folkomröstning. 

Övriga beslut i ärendet, däribland vilken frågeställning som ska ställas till medborgarna, avgörs med enkel majoritet. Omröstningsreglerna förändras inte oavsett i vilken turordning som besluten fattas.  

Socialdemokraterna och Moderaterna, som i barn- och utbildningsnämnden röstat nej till en folkomröstning, kan alltså avgöra frågeställningen med enkel majoritet.

Att detta skulle öppna för att fullmäktige inte tar ställning till frågan om folkomröstning är uteslutet, uppger Inger Fältros Lundgren.

– Det är ingen skillnad på när ärendet om frågeställning behandlas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!