Serneke har ansökt om markanvisning via direktanvisning för två områden i Luleå där bolaget vill bygga nytt och högt. Det ena området är skogsdungen vid Mjölkuddsrondellen, som i dag används som parkeringsplats för bland annat kommunens bilar. Det andra området är ett grönområde vid Sundsgården på Östermalm, intill vattnet.
Kommunen äger marken och skogsdungen vid Mjölkuddsrondellen.
– Där kan vi skapa en entré till staden, ett landmärke för Luleå. Vi vill bygga det så det syns. Vi bygger Nordens högsta skyskrapa i Göteborg, så högt kan vi inte bygga i Luleå men vi vill i alla fall bygga något som markerar att här börjar Luleå, säger Mikael Thorgren, regionchef för Serneke i Luleå.
– Det är ett alldeles utmärkt läge i Luleå, det ligger nära E4 och har en tydlig koppling mot universitetet och teknikbyn, fortsätter han.
Serneke är nyetablerade i Luleå, i augusti öppnade bolaget sitt regionkontor för norra Sverige i Luleå. Bolaget har 1200 anställda i hela Sverige och en omsättning på sju miljarder kronor. Avsikten är att bygga upp lokala enheter i Malmfälten, Luleå, Skellefteå, Umeå och Sundsvall.
Serneke vill bygga en kombination av mindre bostadsrättslägenheter och ett lägenhetshotell, ett longstayboende vid Mjölkuddsrondellen. Serneke har anlitat Nordmark & Nordmark arkitekter som skissat på hur området skulle kunna utformas. Det skulle kunna rymma cirka 160 lägenheter.
– Det är två helt nya men ytterst välbehövliga boendeformer som vi sätter ihop och så tänder vi upp stadsdelscentrum. Det blir fyra plus i ett. Vi hoppas få igenom det med kommunen, säger Mikael Thorgren.
På Östermalm vill Serneke bygga tre punkthus på grönområdet vid vattnet. Husen skulle tillsammans rymma cirka 100 lägenheter i varierande storlekar. Innergården skulle höjas upp i nivå med den första våningen, på det sättet skulle man kunna skapa en soltrappa mot vattnet för både boende och människor som promenerar längs stranden.
Sernekes ansökningar om markanvisningar har inte behandlats politiskt.
– Vad gäller Mjölkuddens centrum har vi ett pågående planarbete där. Där finns ingen som fått någon markanvisning, det är flera aktörer som visat intresse för att bygga, säger kommunens planchef Annelie Granljung.
Ska det byggas punkthus på Östermalm krävs en planändring.
– I dagsläget har vi inga planer på förändring, säger Annelie Granljung.