Här är vår matkasse allra billigast

Willys är vinnaren i Norrbottens-Kurirens stora prisjämförelse i Luleå. Totalt ingår nio matbutiker i vår prisjämförelse.

Kurirens reportrar Mikael Leijon och Linda Kask har jämfört priserna i nio av Luleås matbutiker.

Kurirens reportrar Mikael Leijon och Linda Kask har jämfört priserna i nio av Luleås matbutiker.

Foto: Petra Älvstrand

Luleå kommun2019-11-08 05:30

Prismedvetna konsumenter kan spara stora summor när de handlar sin mat. Det framgår av den oannonserade priskontrollen som genomfördes under en vardag i förra veckan i sex av Luleås stora matbutiker samt i tre mindre.

Vår undersökning är inte inriktad på att hitta den absolut billigaste matkassen. För att granskningen ska bli så rättvisande som möjligt har vi istället valt ut 47 välkända varumärken som finns i samtliga butiker och jämfört priserna mellan de olika butikerna. Det innebär att livsmedelskedjornas egna varumärken har gallrats bort. I stället har vi fokuserat  på att göra en relevant prisjämförelse som är baserad på ordinarie pris och inte tillfälliga lockpriser. Det skiljer 195,55 kronor i pris mellan den dyraste och billigaste matkassen i stan. Allra billigast blev det hos Willys, som har två butiker i Luleå. 

Simon Hardell, tillförordnad butikschef för livsmedelskedjans butik i södra hamn, är inte förvånad över resultatet, som landade på 944,25 kronor för de utvalda varorna.

–  Det bekräftar bara vår affärsidé att vi kan erbjuda det lägsta priset för maten. Koncernen hyr varje vecka in oberoende kontrollanter som gör priskontroller mot alla kedjor för att se till att vi håller en bra prisbild. Det är ett stort arbete som ligger bakom resultatet. Det handlar om allt från hur vi jobbar i butik till förhandlingar med våra leverantörer, berättar han. 

I slutet av 1990-talet föddes livsmedelskedjan Willys, som kom till Norrbotten i början av 2000-talet. I dag finns fem butiker i länet. I landet är siffran uppe i cirka 200.

Enligt Simon Hardell är alla priser och kampanjer lika över hela landets samtliga Willybutiker. Han ger en förklaring till att priset skiljer sig åt på några få varor mellan Willys i södra hamn och butiken på Storheden i vår granskning.

–  Troligen handlar det om den mänskliga faktorn. Vi försöker göra prisändringar exakt samtidigt över hela landet, men ibland kan förändringen bli försenad en smula.  

Av de nio besökta mataffärerna fann vi den dyraste matkassen på Coop Loet, en av de mest centralt belägna livsmedelsbutikerna. Där kostade matkassen 1139,70 kronor. André Piironen är försäljningschef för Coop Norrbotten. En butiks läge påverkar prissättningen och Coop Loet är en typisk närbutik, uppger han. 

– Det är ganska stor skillnad på antalet varor i en citybutik jämfört med en butik i ett storhandelsområde. Marknadssituationen för lokalernas hyror och lokalernas förutsättningar påverkar också. 

André Piironen menar att 47 matvaror är alltför få för att få en rättvis jämförelse och hänvisar till Coops egna prisjämförelser, som omfattar över 3 000 varor. 

– Vi gör undersökningar varje år för att vår prissättning alltid ska ligga i paritet med vår närmaste konkurrents.

Att det skiljer 195,55 kronor i pris på den utvalda matkassen mellan Coop Loet och Willys i södra hamn beror på att det är helt olika typer av butiker, som fyller olika behov hos kunderna, menar André Piironen.

– Coop Loet är en centrumbutik, det är mycket "grab and go". Willys är en stormarknad. 

   Matkollen

Kurirens priskontroll omfattar både stora och mindre butiker. Vi har besökt samtliga affärer och granskat varje enskild prislapp. 

Vi valde ut 47 varor som finns i många hushåll. Det handlar om basvaror som exempelvis potatis, ris, kycklingfilé, falukorv, cornflakes, ägg, mjölk och ost. 

För att prisjämförelsen ska bli så rättvisande som möjligt har vi valt att jämföra exakt samma varumärken och även eftersträvat samma kvantitet. 

Till en början omfattade undersökningen 55 varor, men flera varor har fallit bort på grund av att varans kvantitet eller kvalitet inte varit jämförbara. Ett sådant exempel är köttfärs, där det i dag saknas en gemensam standard kring prissättningen. Stora skillnader i fetthalt påverkar priset.

I undersökningen ingår matvaror av välkända varumärken som går att hitta i samtliga utvalda butiker.
I undersökningen ingår matvaror av välkända varumärken som går att hitta i samtliga utvalda butiker.
Det kostar matkassen

Coop Loet: 1139,70:-

ICA Hertsötorget: 1105,65:-

Coop Björkskatan: 1098,75:-

Stora Coop Örnäset: 1042,70:-

ICA Kvantum: 1017,60:-

Stora Coop Storheden: 1012,85:-

ICA Maxi: 987,40:-

Willys Storheden: 946,20:-

Willys södra hamn: 944,25:-

SNITTPRIS: 1032.79:-

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!