Flera markägare i Sverige väljer att kallägga sina skogar, det vill säga att delar av skogen skövlas och områden står helt utan träd, vilket kan skada den omgivande naturen och dess mångfald.
Under torsdagen hölls ett seminarium i Luleå om alternativ till skogsavverkning – hyggesfritt skogsbruk. Denna metod är inte särskilt vanlig ännu och förhoppningen är att seminariet ska sprida informationen till Norrbotten.
–Vi ville bredda oss och rikta oss till nyfikna privata skogsägare, berättar Lars Andersson från naturskyddsföreningen i Luleå.
– Jag hoppas att intresset för det här kan sprida sig. Att kommuner i Norrbotten snappar upp den här möjligheten till medborgarnas fromma, fortsätter han.
Det är Lars Andersson och Hans Olsson från naturskyddsföreningen som tillsammans med Studiefrämjandet, Hushållningssällskapet och Plockhugget som sammansatt seminariet.
Ola Engelmark, en av föreläsarna, är själv skogsägare och har arbetat inom utveckling av skog, ekologi och miljö i 40 år, då han bland annat arbetat på University of Québec i Kanada. Han har även skrivit en bok om ämnet.
– Hyggesfritt är ett svårt ord, jag tycker inte om det själv, säger han och tillägger:
– Man kan istället säga att man hugger försiktigt.
Engelmark och andra har lyckats använda sin skog utan att avverka den. Han berättar om markägare som börjat sälja skogsupplevelser där folk får hyra stugor och bo i skogen, hugga sin egen ved och jaga sin mat.
– Det är helt fantastiskt. Folk betalar för sånt i dag!
Roger Olsson, gammal miljöjournalist, är insatt på just klimatet och skogsbruket. Han är i Luleå för att berätta om hur miljön påverkas när skog avverkas och vikten av att folk hittar andra alternativ.
– Om vi tittar på den klimatutmaning som vi har i dag räcker det inte med att bromsa användningen av fossila bränslen, säger han.
Olsson menar att vi även behöver skogar eftersom de lagrar kol. När skog avverkas frisläpps koldioxiden i vår atmosfär, därför tycker Olsson att vi måste börja tänka kortsiktigt.
– Det känns nästan lite märklig att säga för en miljöengagerad, skrattar han.
– Vi måste tänka på vilken effekt en skogsstrategi har på tjugo-trettio år i nuläget.
I Falu kommun har man även sett att skogen kan fungera som en bra källa för återhämtning och stressreducering. I dag har de lagt fokus på att använda sig av hyggesfria metoder för att öka medborgarnas trivsel.