Det framgår av de förslag till budget och strategisk plan fram till 2022 som partierna lämnat in och som ska beslutas i fullmäktige på tisdagen.
Vänsterpartiet och Miljöpartiet har båda fokus på att skona socialförvaltningen och barn- och utbildningsförvaltningen från sparkrav.
– Nedskärningarna slår hårdast mot de som redan har små ekonomiska marginaler. Om det behövs är vi beredda att höja skatten år 2021, säger Bertil Bartholdsson (V), gruppledare.
MP flaggar för en skattehöjning på tio öre. MP vill öka arbetet med klimatmålen genom att upprätta en koldioxidbudget och satsa på en klimatstrateg, enligt Paulina Koskenniemi, gruppledare.
MP och V vill minska på politikerarvoden och tummar på vinstkravet på två procent, som finns i kommunstabens strama förslag.
Det gör även Centern, Liberalerna, Sjukvårdspartiet och Kristdemokraterna i sitt gemensamma förslag. Även här finns besparingar i arvoden, men också på konsultkostnader. Bygget av Hertsö badhus skjuts på framtiden. I gengäld vill partierna öppna stängda skolor och freda socialförvaltningen från sparkrav 2020.
De vill även se intraprenadlösningar och en översyn av organisationen.
– Kommunstabens funktioner behöver en total genomlysning, säger Thomas Söderström (L), gruppledare.
Rättvisepartiet vill skära i politikerförmåner, konsulter och marknadsföring, värna skolor och förskolor samt införa sex timmars arbetsdag i äldreomsorgen. För att klara detta behövs 300 miljoner extra i statsbidrag, pengar som i dagsläget inte finns.
– Behovet av en samordnad kamprörelse för omfördelning av samhällets resurser har aldrig varit större, säger Liv Shange Moyo, gruppledare.
Socialdemokraterna och Moderaterna utgår till stor del från kommunstabens förslag i sin gemensamma budget. M har bland annat fått igenom satsningar på biltrafik i centrum samt nej till fler kommunala naturreservat. S ökar investeringsbudgeten för att klara gatuunderhåll.
– Vi investerar för ett växande Luleå med stora satsningar på digital omställning och stort fokus på att få fler människor i arbete. Vi håller i den positiva utvecklingen och tar samtidigt ansvar för en hållbar ekonomi, säger kommunalrådet Lenita Ericson (S).
Landsbygdspartiet vill vänta med Hertsö badhus och prioritera satsningar på landsbygden.
– Bland annat genom ökad kompletterings- och kollektivtrafik och bättre cykel- och gångbanor, säger Erland Nilsson, gruppledare.