Malin Hansson, privatrådgivare vid Handelsbanken i Luleå, säger att de fått en hel del frågor om fullmakter efter att möjligheten till framtidsfullmakt kom. Ett alternativ till framtidsfullmakt är att skaffa en bankfullmakt, säger hon.
– Den räcker ganska långt, i alla fall när det gäller bankaffärer. Med en bankfullmakt kan fullmaktshavaren logga in och sköta ekonomin för den som gett fullmakten, säger Hansson.
Handelsbanken, liksom andra banker, erbjuder sina kunder att teckna en bankfullmakt. Vid Handelsbanken är det den som ger fullmakten som ska höra av sig till banken, antingen genom att gå in på ett kontor eller logga in och ge fullmakten via internetbanken.
Vid tecknade ska anges för vilka ärenden fullmakten gäller, det kan till exempel vara göra uttag, sälja och köpa aktier och öppna konton. Fullmakten kan också vara tidsbestämd och ges till fler än en person, som kan göra affärerna gemensamt eller var för sig.
En bankfullmakt räcker inte vid försäljning av egendom eller andra befogenheter som en framtidsfullmakt kan innehålla.
– Det finns fortfarande en viss juridiskt oklarhet då framtidsfullmakter inte är så beprövade ännu och det kan hända att det kommer tydligare riktlinjer framöver, säger Hansson.
När det kommer någon med framtidsfullmakt görs kontroller.
– Vi kontrollerar med vittnena att de var med när fullmaktsgivaren skrev under samt att denne var vid sina sinnes fulla bruk vid tillfället, säger Hansson.
Vid en kontakt med Konsumenternas bank och finansbyrå skriver de att vissa banker godtar en vanlig fullmakt även efter att kunden blivit beslutsoförmögen, andra gör det inte.