Fortsatt nej till folkomröstning

Barn- och utbildningsnämnden (bun) säger nej till en folkomröstning gällande Luleås skolstruktur.

Emma Engelmark, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Emma Engelmark, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå kommun2020-03-25 16:30

Yttrandet togs på nämndens möte på onsdagen. Bakom ställningstagandet stod Socialdemokraterna och Moderaterna, som även tidigare i nämndens arbetsutskott sagt nej till folkomröstning.

Röstsiffrorna i en något brandskattad nämnd (många sjuka) blev 6–7.

Avslag till folkomröstning är också förslaget från barn- och utbildningsförvaltningen. Ärendet ska snart upp i kommunstyrelse och kommunfullmäktige, där det ska avgöras.

Något förslag är ännu inte presenterat av kommunstaben och kommunfullmäktiges presidium.

– För vår del handlar det om att vi vill säkra en likvärdig, jämlik utbildning med hög kvalitet, säger Emma Engelmark (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

S har fortfarande inte tagit ställning som parti i frågan. Vilket innebär att S-ledamöterna i bun kan rösta annorlunda i fullmäktige.

– Jag förstår att det kan se knepigt ut men skulle det bli ett annat majoritetsbeslut så får man följa det, säger Engelmark.

Vidare har skolinspektionen genomfört en tematisk granskning av svenska som andraspråk vid slumpmässigt utvalda skolor. Den har en del synpunkter på undervisningen vid Björkskatans högstadium, åk 7–9.

Bland annat vill den att kommunen ska skapa förutsättningar för en undervisning av hög kvalitet i svenska som andraspråk. Det handlar dels om att skapa förutsättningar för en likvärdig undervisning, dels om att öka kunskapen om ämnets roll och syfte på skolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!