Förslaget: Avslå folkomröstning om skolan

Barn- och utbildningsförvaltningen (buf) föreslår avslag på frågan om det ska bli en folkomröstning om Luleås skolstruktur.

Luleås skolchef Maarit Enbuske.

Luleås skolchef Maarit Enbuske.

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå kommun2020-03-05 13:36

Detta framgår av handlingarna till barn- och utbildningsnämndens arbetsutskotts möte nästa vecka. Nämnden ska yttra sig i frågan. I bufs förslag uppges att folkinitiativet Hela kommunen ska leva och läras senaste förslag till formulering av fråga i folkomröstningen lyder:

”Jag vill ha en ny utvecklingsplan för skolan i Luleå kommun. I väntan på detta ska eventuella pågående nedläggningar och sammanslagningar avbrytas.”

Förvaltningen anser att en ny utvecklingsplan skulle se likadan ut som den nuvarande, samt att avbryta pågående nedläggningar kan få svåra ekonomiska följder. 

– Skolstrukturen kan inte vara statisk utan måste förändras när förutsättningarna förändras. Den behöver anpassas efter den fysiska planeringen och den demografiska utvecklingen, men främst utifrån rätten till likvärdig utbildning, säger Maarit Enbuske, skolchef.

Oberoende av hur nämnden yttrar sig ska beslutet i sista instans tas i kommunfullmäktige. Fullmäktige ska besluta att hålla en folkomröstning om inte två tredjedelar av de närvarande ledamöterna röstar mot förslaget.

När det gäller att hitta en formulering råder, enligt Nihad Zara (M), ordförande i kommunfullmäktiges presidium, ett oklart juridiskt läge.

Inger Fältros Lundgren, kommunjurist, är involverad i processen.

– Eftersom formuleringen som användes vid namninsamlingen inte bedöms kunna hanteras vid en folkomröstning måste den göras om. Samtliga röstberättigade måste kunna förstå och ta ställning till vad folkomröstningen avser och resultatet ska kunna omhändertas. Där finns en del att väga in, säger hon.

Pontus Johansson, talesperson för Hela kommunen ska leva och lära, reagerar på den formulering som buf använt sig av.

– Det är inte den som vi föreslagit, säger han.

Johansson skickar ett protokoll från 17 december där det framgår att den formulering som folkinitiativet vill ha är:

Alt 1: Avbryt omedelbart nedläggningar och sammanslagningar av skolor och förskolor. Ta istället fram en ny utvecklingsplan som utgår från dialog med skolpersonal, barn och föräldrar samt värnar levande byar och stadsdelar. I planen ska de redan genomförda nedläggningarna utvärderas och återställas där det är motiverat och efterfrågat.

Alt 2: Fortsätt pågående nedläggningar och sammanslagningar som leder till färre och större skolor och förskolor.

– Formuleringen är i linje med den som använts vid namninsamlingen, säger Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!