Kyrkstugor som tillåts förfalla på grund av bristande och felaktigt underhåll riskerar kyrkbyns status som världsarv. Det befarar miljö- och byggnadsnämndens ordförande Maritha Meethz.
– Det är väsentligt med kyrkstugor och hur de ser ut. Att man får status som världsarv är inget som gäller för tid och evighet, det finns krav att det ska efterlevas och underhållas. Man kan tappa status som världsarv, det är jätteviktigt att man restaurerar och underhåller kyrkstugorna, säger Maritha Meethz (S).
Miljö- och byggnadsnämnden har beslutat att ägarna till tre kyrkstugor måste vidta en rad åtgärder på sina stugor inom tolv månader.
Föreläggandena är förenade med viten på 100 000 kronor vardera, ägarna kan alltså tvingas betala 100 000 kronor om de inte sköter underhållet av de förfallna kyrkstugorna enligt de detaljerade anvisningar som nämnden har beslutat om.
Fastighetsägarna kan invända att det är för dyrt eller att man är för gammal för att orka med det?
– Jo förvisso. När man äger en kyrkstuga genom arv eller förvärvar den genom köp så medföljer det här ansvaret. Den som köper en kyrkstuga köper på sig det här ansvaret, säger Maritha Meethz.
De tre kyrkstugorna har fått allvarliga anmärkningar vid den årliga synen som församlingen genomfört ända sedan 1998. Nederluleå församling vände sig 2017 till Luleå kommun med en begäran att vidta åtgärder mot de ägare som inte sköter om sina kyrkstugor. Ägarna har lämnat in åtgärdsplaner men inget har hänt.