Företaget är bland de största i sin nisch

Den 4 januari är det den internationella punktskriftsdagen. Skriften som hjälper synskadade att läsa. Vad många inte vet är att i Gammelstad ligger den världsledande tillverkaren av skrivare för punktskriften. Index Braille.

VD Björn Löfstedt med komponenter till punktskriftskrivare.

VD Björn Löfstedt med komponenter till punktskriftskrivare.

Foto: Jonathan Ferm

Luleå kommun2020-01-04 12:50

Idén för Index Braille började redan när Björn Löfstedt, VD för företaget, var åtta år.

– Mamma blev blind. Då fanns det bara manuella metoder att göra punktskrift. Det innebar att man inte hade något material tillgängligt.

Index Braille var först ett högskoleprojekt 1979 och den första maskinen skapades 1984 i Björn Löfstedts garage. Företagsnamnet blev först till sent på 80-talet. Idag är Index Braille världsledande inom punktskriftsutskrivare och hela 97% av försäljningen är export. De säljer även majoriteten av maskinerna som görs varje år. 

– Det kanske görs närmare 3000 skrivare per år över hela världen och vi tillverkar mer än hälften. Vi är dominerande på marknaden, säger Björn Löfstedt.

Priset på en skrivare ligger idag på ungefär 30 000 kronor och uppåt men med en ny skrivare som företaget gör kommer priset att kunna sänkas.

– I år introducerar vi en snabb skrivare som skriver 600 tecken per sekund. Tidigare kunde en skrivare kosta ungefär 60 000 dollar men när vi introducerar den här så kommer priset kunna gå ner till under 20 000 dollar. Det blir då billigare att producera punktskrift. 

Förutom den nya skrivaren som ska introduceras i år släppte man appen Index Brailleapp 2018.

– Om du har information som en tidningsartikel eller text, då behöver du inte kunna punktskrift utan appen och skrivaren formaterar om informationen till punktskrift. Förut behövdes det experter som gjorde detta med en speciell programvara men det behövs inte längre, säger Björn Löfstedt. 

Hur har 2019 gått för er?

– Vi ligger rätt hyfsat till. Vi har en omsättning på 50 miljoner kronor.

Vad detta något som ni förväntade er?

– Marknaden är lite av, det är ingen stark marknad. Det finns två förändringar på den. Dels vill folk använda mobiltelefon mer istället för att skriva ut på papper. Det finns också andra sidan där man vill ha tillgång till punktskrift. Till exempel information och medicin. De väger mot varandra. Men omsättningen gick ner från 60 miljoner till 50 miljoner för att man gick över till andra medier, säger Björn Löfstedt. 

På internationella punktskriftdagen kommer Index Braille ha ett donationsevent. Vilket innebär att de kommer donera en skrivare och en ljudhuv till någon organisation i världen som ansökt på deras hemsida. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!