Folkomröstning om skolan kan ställas in

Efter möten mellan kommunfullmäktige och folkinitiativet Hela kommunen ska leva och lära står en dörr på glänt för att en folkomröstning om skolan inte behöver genomföras.

Protesterna mot stängningar av skolor och förskolor har varit starka. Tillräckligt många namn har samlats in för att hålla en folkomröstning, men den kostar 3-4 miljoner. Nu utreds om det går att nå samma beslut utan en folkomröstning.

Protesterna mot stängningar av skolor och förskolor har varit starka. Tillräckligt många namn har samlats in för att hålla en folkomröstning, men den kostar 3-4 miljoner. Nu utreds om det går att nå samma beslut utan en folkomröstning.

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå kommun2020-01-09 11:17

Det är dock en väldigt liten öppning. Ärendet är komplicerat och jurister är inkopplade.

– Vi behöver reda ut vad som är möjligt och inte. Men jag är tveksam. Jag tror att folkomröstningen måste genomföras, säger Nihad Zara (M), ordförande för kommunfullmäktiges presidium.

Tre träffar har hållits mellan presidiet och representanter för folkinitiativet.

– Det har känts bra. Vi har kunnat mötas i diskussionerna. För vår del är det inget självändamål med en folkomröstning. Den kostar ju 3–4 miljoner och om politikerna är villiga att ta samma beslut och påbörja en ny utredning om skolorna kunde det vara möjligt, säger Pontus Johansson, talesperson för folkinitiativet.

Frågan är dock vem som har mandat att bestämma detta. 9 000 personer har skrivit på uppropet.

– Vilka förväntningar har de som skrivit på? Några kanske förväntar sig att Vitåskolan ska öppnas igen? Och vad händer om en ny utredning kommer fram till samma sak som den tidigare? Vi ska fortsätta att bolla frågan med jurister. Sedan kommer presidiet under de närmaste veckorna träffa gruppledare för de politiska partierna och kolla hur de ställer sig. Vi behöver också vänta in ett tjänstemannaförslag, säger Nihad Zara.

Så här vill folkinitiativet att frågan i en folkomröstning om skola och förskola ska formuleras:

Alternativ 1: Avbryt omedelbart nedläggningar och sammanslagningar av skolor och förskolor. Ta istället fram en ny utvecklingsplan som utgår från dialog med skolpersonal, barn och föräldrar samt värnar levande byar och stadsdelar. I planen ska de redan genomförda nedläggningarna utvärderas och återställas där det är motiverat och efterfrågat.

Alternativ 2: Fortsätt pågående nedläggningar och sammanslagningar som leder till färre och större skolor och förskolor.

Även formuleringen är ett fall för kommunens jurister, enligt Zara.

– Hur ska formuleringen se ut och hur mycket kan man få med i den? Vi måste ta hänsyn till hur uppropet formulerats, säger han.

Hur som helst ser tidsplanen ut att falla. Det senaste beskedet var att en folkomröstning kunde hållas före sommaren. Det tror inte Nihad Zara är möjligt.

– Ärendet ska tas i kommunstyrelse och kommunfullmäktige. Det hinner vi inte göra före februari. Efter beslut ska valmyndigheten ha tre månader på sig. Jag tror inte att sommarmånaderna är lämpliga så jag skulle gissa på september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!