Utbildning för blivande föräldrar, så kallade föräldragrupper, erbjuds inte längre vid Stadsvikens, Bergnäsets och Råneå hälsocentraler. Orsaken är enligt ansvariga brist på barnmorskor och svårigheter att rekrytera inom den yrkeskategorin. Stadsvikens hälsocentral i centrala Luleå bedriver inte längre utbildning för blivande föräldrar på plats, istället hänvisas de som önskar utbildning till andra hälsocentraler.
– Det är brist på barnmorskor och vi har varit tvungna att omfördela våra resurser eftersom vi i dag servar både Råneå och Bergnäsets hälsocentraler med barnmorskor. Det är skälet till att vi inte kan ha föräldrautbildning här på plats. Men utbildning erbjuds ju för de som önskar det vid andra hälsocentraler i Luleå, säger Karolina Carlsson, enhetschef vid Stadsvikens hälsocentral.
Hon påpekar att föräldragrupper finns vid Örnäsets, Hertsöns, Gammelstads och Björkskatans hälsocentraler och att de som vill ha utbildning också få det.
Finns det plats för alla?
– Ja, det ska vi kunna bereda. Det kanske inte går att garantera plats om någon önskar utbildning vid en specifik hälsocentral.
Är det ett problem att Stadsvikens hälsocentral, som ju ligger i centrala Luleå, inte kan ge föräldrautbildning?
– Det är klart. Vi önskar att det fanns barnmorskor vid alla hälsocentraler, men nu löser vi det på det här sättet. Ingen ska behöva stå utan föräldrautbildning. Vi har dessutom en barnmorska här som är föräldraledig nu och sedan ska tillbaka i tjänst. Vi hoppas att vi ska kunna erbjuda föräldrautbildning igen framöver.
Chefen för Bergnäsets hälsocentral, Susanne Lindqvist, uppger att barnmorsketjänsten köps in av Stadsvikens hälsocentral, då det blev problem med rekryteringen efter att den förra barnmorskan gick i pension. Hon betonar att samtliga chefer för hälsocentralerna i Luleå träffas en gång i veckan för att tillsammans försöka lösa problem som exempelvis brist på personal. Bristen på barnmorskor har tidigare också lösts genom att pensionärer har kommit in och vikarierat.
– Vi har haft annonser ute och inte fått några sökande. När det gäller barnmorskor måste vi slåss om de som finns med förlossningsvården och andra hälsocentraler, säger Susanne Lindqvist.
Hon tillägger:
– Men det är självklart att våra gravida ska få föräldrautbildning, det ska inte vara något problem med det.
Föräldrautbildningen ska enligt Region Norrbottens hemsida bland annat främja jämställt föräldraskap, förbereda för kommande förlossning och bidra med kunskap kring själva graviditeten.