Fem år efter XXL – så har handeln påverkats

Det sades att den norska jättens inträde drastiskt skulle förändra sporthandeln i Luleå. Men hur blev det egentligen? Vi har kollat läget, fem år efter att XXL kom till stan.

Tillbaka på Storgatan. Här drev Niklas Nilsson Intersports butik i tolv år. Men i september 2018, fyra år efter XXL:s inträde, blev det konkurs.

Tillbaka på Storgatan. Här drev Niklas Nilsson Intersports butik i tolv år. Men i september 2018, fyra år efter XXL:s inträde, blev det konkurs.

Foto: Jonny Vikström

Luleå kommun2019-12-23 05:00

XXL etablerade sig i Sverige 2010 och gjorde sig via aggressiv marknadsföring kända för att slå knock på konkurrenter.

I november 2014 öppnade XXL på Storheden. Det dröjde dock till september 2018 innan första sportbutiken försvann. Intersport i Strand galleria gjorde konkurs.

– Det var ingenting som hände hux flux eller beroende på någon enstaka faktor. Vi hade känt av utvecklingen mot internethandel och minskade marginaler en längre tid. När XXL startade så märkte vi en nedgång det första halvåret, men sedan jämnade det ut sig, säger Niklas Nilsson, som drev butiken i tolv år.

Team Sportia sattes i konkurs i somras.

– XXL var prisaggressiva i början. Men det lugnade ned sig. Vi omsatte 30 miljoner per år och det borde vi klarat oss på. Tyvärr fick vi inte till kostnadsbilden. Bland annat lokalkostnaderna var för höga, säger  delägaren Ronny Keskitalo.

Två aktörer har försvunnit. Övriga kämpar på. Stadiums båda butiker är kvar. Intersport på Storheden mår bra, uppger butikschefen Fredrik Josefsson.

– Första året när XXL kom så sjönk omsättningen. Efter det har den ökat och är nu högre än på den gamla goda tiden. Det har en del att göra med att det stängt butiker men främst gäller det att vara på tå och anpassa sig, säger han.

Butiker i centrum nischade mot vildmarksliv, som Naturkompaniet och Äventyrsbutiken, har klarat sig.

– Vi märkte skillnad i början. Men sedan har våra trogna kunder hittat tillbaka. Vi känner oss trygga där vi står i dag, säger Jonna Nyman, butiksansvarig på Naturkompaniet.

Även mindre centrumbutiker som Acctive support och hälsa och Snabba steg har överlevt.

– Jag hoppas att lokala ägare ska klara sig. Hade jag dragit igång nu hade jag gjort det som min egen, inte som franchisetagare i en kedja. Jag tror att utvecklingen går ännu mer mot att möta kunden. Tidigare har man gjort paket med exempelvis vallakvällar för skidåkare. Nu måste man nästan flytta ut en del av butiken till Ormberget. Det sker ingen jätteförsäljning där men man når kunden på ett annat sätt, säger Niklas Nilsson.

Han fortsätter:

– Jag hoppas att sportbranschen inte utarmas mer, och då speciellt centrumhandeln. Kommunen talar om att göra centrum mysigare och att Teknikens hus ska flytta hit. Det skulle vara perfekt. Då får man in både barnfamiljer och turister. Det behövs mötesplatser i framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!