För 30 år sedan gick han högstadiet på Örnässkolan, som då hette Norra Örnässkolan. Både farmor och morfar bodde nära skolan och fick sitta barnvakt när klockan ringt ut.
– Jag är verkligen uppvuxen i de här kvarteren så det känns ganska speciellt att vara tillbaka nu. Som tur är har nog alla lärare gått i pension så de kan inte dra mig i örat. Nej, jag skojar bara, jag var nog ganska skötsam, säger Tobias Baudin.
– Det har gått jättebra, riktigt trevligt. Alltid roligt när våra förtroendevalda hör av sig och vill visa sin uppskattning, säger skolvaktmästaren Anders Malm om besöket.
Fackbasen lade märke till flera saker när han bytte rör och fixade strulande lås: eleverna, klasserna och klassrummen har blivit fler, utrymmena har blivit trängre och skolgården ser finare ut.
Den vanligaste synpunkten från medlemmarna är dock att de får mer att göra på allt kortare tid. Det gäller även skolvaktmästarna.
– De är enormt yrkesstolta över sitt arbete. Men det de gärna vill göra mer är att ha ännu mer kontakt med barnen. Jag har pratat med lokalvårdare och andra yrkesgrupper som säger att man hela tiden ska hinna mer på samma arbetstid. Sedan är min bild att omorganisationer verkar vara någonting som sker rätt ofta numera i Luleå kommun, säger Baudin.
Hans tips till politiker i Norrbottens alla kommuner är att anställa andra yrkesgrupper för att uppnå högre kvalitet i skolan.
– När vi hör "effektivisering" så betyder det: spring fortare, gör ännu mer på den här tiden, mer stress och press. Det går inte att kräma ut mer av barnskötare, undersköterskor och lokalvårdare. Ta sjukskrivningstalen i äldreomsorgen, de är dubbelt så höga som i byggsektorn och det är väl ett tecken om något på att de har effektiviserat nog.
Tobias Baudin kräver istället en storsatsning.
– Så att man kan anställa fler, förbättra arbetsmiljön, ge bättre attraktivitet i jobben så att fler väljer att utbilda sig exempelvis till undersköterska. Precis tvärtom mot det som görs, säger han.
Han gör praktik för att prova på Kommunals många yrken.
– Jag är maskinist och skötte om fastigheter som Luleå kommun ägde så det här är som hemmaplan för mig. En gång i månaden praktiserar jag i en av Kommunals 238 yrken och jag har testat 30. Jag har jobbat som undersköterska och barnskötare, kört spårvagn i Göteborg och matat snöleoparder på en djurpark och det har känts mer nytt för mig.