Det avslöjade kommundirektör Mikael Lekfalk när tjänsteförslaget till strategisk plan och budget för åren 2020-2022 presenterades på onsdagen.
– Varför gör vi det inte själva? Jo därför att vi tror att det finns en massa kostnader som vi inte ser. Ett par ögon utifrån kan hjälpa oss att hitta dem, sade Lekfalk.
Kostnaden beräknas till en halv miljon och uppdraget blir att hitta besparingar på ungefär 50 miljoner.
– Kravet är givetvis att det ska bli resultat. Annars betalar vi inte. Men vi tror att det kommer att löna sig mångfalt. Mycket handlar om synergier. Vi kommer givetvis att vara delaktiga i arbetet, sade Lekfalk.
Bakgrunden är känd. Luleå drabbas negativt av det nya kostnadsutjämningssystemet
I det nya budgetförslaget, som partierna alltså inte ännu tagit ställning till, skruvar kommunen ned investeringstakten från 872 miljoner 2020 till 579 miljoner 2022. Men även om alla tidigare beslutade effektiviseringar genomförs visar prognosen att kommunens resultat under samma period faller från 92 miljoner 2020 till minus 12 miljoner 2022 om inget görs.
Lekfalks uppdrag är att hitta besparingar på ytterligare 110 miljoner till 2022, varav konsulten alltså ska bidra med knappt hälften.
Enligt Lekfalk ska barn, ungdomar och unga kvinnor fredas så mycket som möjligt. Fokus ska läggas på socialförvaltningens verksamhet för vuxna och äldre. Exempelvis ska försörjningsstöden ses över.
– Vi vet att den här verksamheten är dyr i förhållande till andra kommuner. Vi har många som har långa lösningar med försörjningsstöd i stället för att de kommer ut i arbete. Där kommer det krävas insatser, sade Lekfalk.
Andra åtgärder är att Luleå ska skapa en omstruktureringsreserv på 20 miljoner där innovationsarbete inom tre olika områden ska bedrivas, bland annat skolan.
Kultur- och fritidssektorn ska vidare ses över.
– Bidrag till vuxna ska omprövas, både vad gäller nivå och vilka som ska få stöd.
Lekfalk lyfte även ytterligare åtgärder. 20-25 miljoner hämtas in på stadsbyggnadsförvaltningen med hjälp av ett ändrat arbetssätt för investeringar, lokalytor ska fortsatt reduceras och de kommunala bolagens utdelning ska styras upp så den blir hållbar.
– Det är mycket som behöver göras. Det positiva är att vi har tid på oss eftersom 2020 ser bra ut resultatmässigt, sade Luleås ekonomichef Jan Öström.