Experten: Så undviker du syskonbråk

Syskonbråk kan få vilken förälder som helst att känna bli leds. Experten Agnetha Larsson delar sina bästa tips för att slippa dem.

Att försöka lösa upp bråk mellan syskon som ryker ihop vid minsta olägenhet kan vara svårt.

Att försöka lösa upp bråk mellan syskon som ryker ihop vid minsta olägenhet kan vara svårt.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Luleå kommun2019-12-29 18:37

Att försöka lösa bråk mellan syskon som ryker ihop vid minsta olägenhet kan vara svårt och oftast är den bakomliggande orsaken till bråket helt annan än vad som syns utåt. 

– Att bråka kan vara nyttigt men det kan också bero på olika saker. Bland annat uppmärksamhetsfaktorn. Alltså att barnet tar ut sin egen frustration på sitt syskon för de finns till hands, säger Agnetha Larsson, familjebehandlare på Föräldrargruppen i Luleå. 

Det är skillnad på syskonbråk och syskonbråk menar hon och tycker att om man som förälder upplever att syskonbråken är på en nivå som är bekymmersam så bör man fundera på vad som ligger bakom.

– Våra barn får generellt mycket uppmärksamhet men de kan få felaktig uppmärksamhet. Det jag får uppmärksamhet för gör jag gärna mer av och får man då uppmärksamhet när man bråkar kanske man gör det mer. 

Syskonbråk kan också handla om rivalitet. Att den en av syskonen känner att det andra syskonet får mer saker eller mer uppmärksamhet. I praktiken behöver det inte vara så men känslan hos barnet kan vara att den bli åsidosatt vilket gör att det barnet kanske behöver en annan form av uppmärksamhet för att känna sig sedd. 

– Som förälder bör man fundera på vad barnet som retas har för behov och ifall de blir tillgodosedda. Då brukar barnet kunna känna sig mer tillfreds. 

När man vill bryta en negativ trend så gäller det att uppmärksamma när barnet gör det man vill se mer av. Agnetha Larsson tycker att det kan vara bra att ge positiv uppmärksamhet när syskonen till exempel tittar på en film tillsammans eller leker själv utan att bråka. 

– När syskonen gör något tillsammans och är sams, då kan man säga att man tycker att det är härligt att de utför aktiviteten tillsammans. Man ska visa att man ser dem när de inte bråkar.

Genom att inte stressa upp sig när barnen bråkar utan istället samla tankarna och försöka se bakomliggande orsaker kan göra att bråken minskar.

– När barnen bråkar är det bästa vi föräldrar kan göra att hålla oss lugna. Känslor smittar så om vi blir arga blir barnen ännu argare. Ibland fungerar det att avleda situationen genom att ge lite empati och fråga hur deras dag har varit. 

 Agnetha Larsson anser att de är de vuxna som ska vara exempel för barnen i hur de ska lösa problem. 

– Det första vi kan lära barnen är att vara förebilder. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!