Experten: Så får du ihop bonusfamiljen

Bonusbarn som bråkar samtidigt som föräldrarna ska komma överens om gemensamma regler utan att ge mer eller mindre uppmärksamhet till ett av barnen. Livet som bonusfamilj kan vara svårt.

"Även om man läser alla böcker i världen så är man inte förberedd", säger EvaLena Johansson-Bergman, familjebehandlade på Föräldrarsupporten i Luleå.

"Även om man läser alla böcker i världen så är man inte förberedd", säger EvaLena Johansson-Bergman, familjebehandlade på Föräldrarsupporten i Luleå.

Foto: Emma Isberg

Luleå kommun2019-12-28 11:33

Ett av de vanligaste utmaningarna som en bonusfamilj stöter på är relationen till barnen. Det kan handla om övergången mellan föräldrarna om de bor varann vecka. Men även om vilken relation den nya bonusföräldern ska ha till barnet och hur mycket den får bestämma över partners barn. 

– Det kan vara så att man upplever att det är svårt att skapa en nära relation till barnet. Man kanske känner att man blir hindrad. I parrelationen kanske den biologiska föräldern tycker att det är den som står för uppfostran och att den andre inte behöver ta så stor del, säger EvaLena Johansson Bergman, familjebehandlare på Föräldrasupporten i Luleå.

Många bonusföräldrar kan även få höra "du är inte min mamma, du får inte bestämma". Och det är en stor skillnad att gå in i en familj med barn och egna regler, särskilt om man inte har barn själv. 

– Det är bra att man har pratat om hur det ska bli för det är en stor livsförändring. Har man inte levt med barn så är det en stor omställning i vardagen. Även om man läser alla böcker i världen så är man inte förberedd.

Att hitta en bra relation till sitt bonusbarn kan vara svårt och det tar tid. EvaLena Johansson-Bergman menar att ett sätt kan vara att hitta små stunder i vardagen som man bara delar med sitt bonusbarn. 

– Det ska vara små stunder där man har fullt fokus på vad barnet tycker är roligt. Det kan handla om 10-15 minuter där barnet får hela ens uppmärksamhet. 

Finns det barn som ska sammanföras i en ny familj ska inte föräldrarna ha förväntningar på att barnen ska bli syskon direkt. Det är därför viktigt att komma ihåg att man som förälder känner sitt barn bäst och kan då ana hur de ska reagera i situationen. 

– Visst kan de bli som syskon och det är såklart ett stort plus att få flera nära relationer i sitt liv. Det är bra att fundera över sina förväntningar och att man är öppen för att prata om de problem som kan dyka upp.

Det är de vuxna som ska vara anpassningsbara under tiden barnen anpassar sig till den nya familjekonstellationen och hon tycker inte att man ska ha skyhöga förväntningar på att familjelivet kommer att lösa sig direkt. 

– Vi försöker hjälpa föräldrar att se hur det är att vara ett barn i den situationen och vad behöver barnet. Det är alltid de vuxna som har det största ansvaret för att relationen ska fungera. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!