Ett svart år i länet - sex dog på jobbet

2019 blev ett olycksdrabbat år i Norrbotten. Sex personer miste livet på jobbet.

Den första november omkom en radioloksoperatör på Green Cargo i en kollision med en lastbil. Olyckan inträffade under ett växlingsarbete vid en obevakad övergång i utkanten av Smurfit Kappas fabriksområde i Piteå.

Den första november omkom en radioloksoperatör på Green Cargo i en kollision med en lastbil. Olyckan inträffade under ett växlingsarbete vid en obevakad övergång i utkanten av Smurfit Kappas fabriksområde i Piteå.

Foto: Jens Ökvist

Luleå kommun2020-01-08 05:00

Företagarnas regionchef Lars Lindberg vill undvika slutsatser om en negativ trend - även om statistiken visar på höga tal.

– I en jämförelse sticker 2019 ut som ett dåligt år. Många olyckor är kopplade till tillverknings-, byggindustri, järnväg och skogsnäring i Norrbotten. Jag noterar även att det liksom tidigare år i huvudsak är män som förolyckas. Det är viktigt att staten tar sitt ansvar för att rusta det regionala vägnätet och jag tänker då bland annat på E10 som är en olycksdrabbad väg, säger Lars Lindberg.

Kurirens sammanställning vållar förstämning inom LO. 

–  Från LO:s sida står vi fortfarande bakom målsättningen om nolltolerans. Det är ett svårt mål att nå, men det finns ingen annan målsättning som känns rimlig. Ingen ska behöva dö på jobbet och ingen ska behöva vänja sig vid att barn inte kommer hem från skolan. Jag tror att det är viktigt att vi orkar att se människorna bakom statistiken och inte låta de bli till siffror, säger LO-ordförande Krister Johansson.

Är det ett tecken på att arbetslivet blivit för tufft?

–  Framför allt handlar det om att marginalerna blivit mindre. Tempot drivs upp samtidigt som utrymmet för raster blir mindre. Det är i det skedet som misstag och kanske också slarv kan inträffa. Jag tror inte att någon arbetsgivare tänker att lite svinn får man räkna med, men läget är så allvarligt att även arbetsgivarna måste börja engagera sig i den här frågan. Det systematiska arbetsmiljöarbetet är viktigare än någonsin. 

Här är förra årets dödsolyckor:

Fredag 19 januari: En lastbilschaufför dör efter att ha kört av E10 utanför Morjärv. Händelsen inträffar under morgonen. Den förolyckade var utländsk medborgare.

Tisdag 29 januari: I Gällivare träffas en 25-årig borrare av en trycklyftsslang och avlider senare av sina skador. 

Måndag 25 mars: En 42-årig kvinnlig soldat omkommer under militärövningen Northern wind. Under natten blir hon påkörd av ett stridsfordon. Kvinnan var bosatt i Östersund.

Tisdag 23 april: En 15-årig skolelev avlider av sina skador efter en friluftsdag i Kiruna. Tillsammans med en skolkamrat sveps han ned i en jokk sedan isen givit vika.  

Fredag 10 maj: En 45-årig tjeckisk skidguide faller nedför ett stup i Kårsatjåkka, väster om Abisko. 

Fredag 1 november: En radiolokoperatör kläms ihjäl mellan en järnvägsvagn och lastbil. Händelsen inträffar under ett växlingsarbete på Smurfit Kappa i Piteå. Det finns inga bommar vid olycksplatsen.

Döden på jobbet

Här är Arbetsmiljöverkets sammanställning över dödsolyckor som inträffat i Norrbotten under åren 2009–2018. Årets siffror är fortfarande preliminära. Inom parentes anges statistiken för hela riket.

2009: 1 (42).

2010: 4 (55).

2011: 5 (58).

2012: 0 (45).

2013: 3 (35).

2014: 0 (41).

2015: 1 (34).

2016: 4 (37).

2017: 4 (44).

2018: 6 (50)

2019: 6 (39)

Källa: Arbetsmiljöverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!