Det är budskapet från Luleås tillförordnade ledning; kommundirektör Anna Lindh Wikblad och kommunalrådet Lenita Ericson (S).
De har tagit över styret efter de dramatiska händelserna i oktober, när kommundirektör Mikael Lekfalk fick sparken och kommunalrådet Niklas Nordström (S) avgick inom loppet av sex dagar.
– Förtroendet från medborgarna har naggats i kanten. Det behöver vi jobba med. Vi har också hittat fel och brister i vårt arbete men vi är inte beroende av personer utan vi har en ledningsstruktur som fungerar och vi har gjort snabba tillsättningar. Verksamheten fortsätter med full kraft. Det finns inget hack i skivan, säger Lindh Wikblad.
Vilka frågor just nu är viktigast att ni behåller greppet om?
– Malmporten och bostadsbyggandet. Viktigt att vi fortsätter dialogen med olika aktörer, och visar att det finns en trygghet i styret. Arbetsmiljön är en annan fråga. Effektiviseringar skapar oro och kommunstyrelsen har arbetsgivaransvaret, säger Ericson.
Finns det personrelaterade frågor som ni har svårt att lösa?
– Nej. Men det är klart att det kontaktnät Niklas Nordström har inte går att ersätta, säger Ericson.
Efter all turbulens, vilken självrannsakan finns i tjänstemannastyret?
– Vi ser saker som vi gjort fel. Det är dock inte unikt för Luleå att det blir fel i exempelvis upphandlingar. Det är komplext. Organisationen får inte bli rädd att testa nya saker. Samtidigt måste vi fortsätta leta fel och granska oss själva, säger Lindh Wikblad.
Och i politiken?
– Vi kunde frågat oss varför listan på delegationsbeslut ofta var tom, exempelvis. Nu gör revisorerna en granskning och det är bra, säger Ericson.
Har den omorganisation ni genomför i stadshuset påverkat?
– Det finns ett samband mellan allt. Det har varit ett intensivt år, och nu börjar det synas. Vissa går vidare. Jag planerar även att avveckla min egen ordinarie tjänst. Förslaget är att biträdande kommundirektör försvinner 2020, säger Lindh Wikblad.
Socialdemokraterna har de senaste åren sänkt arvoden för stora delar av oppositionen, avskaffat presskonferenser efter viktiga beslut, förstärkt kommunens möjligheter att kommunicera ut beslut och budskap, och ifrågasatt mediebevakning på egna sociala medier.
För mig går det en röd tråd här, som handlar om att man vill slippa jobbiga frågor och styra informationsflödet själv. Ligger den politiken fast?
– Mitt fokus om jag får förtroende som kommunstyrelsens ordförande kommer vara att öka transparensen. Vi har redan nu börjat ha gruppledarträffar med oppositionen. Jag återkommer om presskonferenser. Information till Luleåborna är viktig. Vi har ekonomin att ta ansvar för men också att driva en förtroendeskapande dialog med Luleås invånare.
Här griper Lindh Wikblad in.
– Vi hjälper inga partier i att kommunicera ut deras budskap, säger hon.
Hur blir det med satsningen på Austin?
– Vi ser över det. Tittar vi långsiktigt så ser vi tydligt att den genererat stor nytta för regionen, näringslivet och universitetet. Sedan kanske vi kan skruva i vilken roll kommunen ska ha i framtiden, säger Ericson.
Och Almedalen?
– Det blir en förändring. Vi kommer inte göra något eget utan vi ska samverka med regionen.
Hur ser processen ut för rekrytering av ny kommundirektör?
– Arbetet är påbörjat. Men det går hand i hand med nomineringsprocessen för kommunstyrelsens ordförande. Den relationen är nog den viktigaste i hela kommunen och det behöver vi ta hänsyn till, säger Ericson.