Det är en del av den framtidsstrategi som Länstrafiken nu tar fram efter ännu ett år av blodröda siffror.
Bokslutet för 2019 är preliminärt minus 34,8 miljoner. Sorgebarnet Bussgods står för 21,5 miljoner. Övrig verksamhet backar 13,3 miljoner, till stor del beroende på minskade biljettintäkter.
– Bussresandet har minskat med två procent. Men antalet resenärer i kollektivtrafiken är mer eller mindre konstant. Vi ser att det skett en överglidning till tåg. Norrtågs resande ökar med 30 procent. Det syns extra tydligt på sträckorna Luleå–Umeå och Luleå–Boden, säger Mats Aspemo, vd för Länstrafiken.
Både Länstrafiken och Norrtåg ingår i Regionala kollektivtrafikmyndigheten. Att anpassa trafiken är dock inte så enkelt, eftersom busslinjerna ofta ligger på längre avtal.
Men i framtiden kommer bussarna i högre grad att riktas mot stationer och tågens avgångstider, slår Aspemo fast.
– Vi har en grupp igång som kikar på lösningar. Det blir säkerligen färre direktbussar mellan Luleå och Umeå. Sedan måste vi se till att hantera de bussar som stannar på hållplatser mellan städerna.
Samma sak gäller Luleå–Boden, en sträcka där Länstrafiken, Bodenbuss, Luleå lokaltrafik och Norrtåg redan nu samarbetar.
– Vi ska optimera turerna. Direktbussarna är definitivt i farozonen. Vi ska inte ha parallell trafik. Även här gäller att vi måste hantera de som bor efter vägen och där tåget inte stannar. Exempelvis i Sävast.
Vidare planerar Norrtåg persontrafik efter Haparandabanan (Luleå, Boden, Kalix, Haparanda) med start tidigast i december 2020. Problematiken går igen även där.
– Vi måste hitta lösningar för att försörja orter mellan tågstationerna. Exempelvis Töre och Råneå. Och det ska vi göra.
Strategin är tydlig.
– Tågen blir stommen i kollektivtrafiken och bussarna blir i högre grad ett komplement, säger Mats Aspemo.
Ett annat skäl till det minskande bussresandet är att antalet flyktingförläggningar i Norrbotten minskat. Det gäller främst linjerna Kiruna–Karesuando, Pajala–Kiruna, Arjeplog–Skellefteå, Luleå–Umeå och Älvsbyn–Boden.
Exakt vilka åtgärder som ska vidtas är inte klart. Länstrafiken ser över antalet turer och planerar även att införa efterfrågestyrd trafik till och från mindre orter, alltså att resan bokas i förväg. Om ingen bokar utgår turen.
Den 1 april tar Länstrafiken i Västerbotten över driften av Bussgods i Norrbotten.